En åsna - inget aprilskämt!

Idag för precis nitton år sedan kom min sambo inrusande från stallet på morgonen. Han slet upp dörren och ropade: "Dalacin har fölat!"
 
Jag hoppade i skorna och sprang ut mot stallet. Halvvägs över gårdsplanen tvärstannade jag och sa: "Eller är det april, april?"
 
Då blev han nästan irriterad, och sa åt mig att komma. Så jag fortsatte till stallet, och i den stora boxen mitt i stallet stod fyraåringen Dalacin Kry med sin förstfödde. Ett hingstföl efter Tölve. Han var fortfarande våt, men redan på benen och allt verkade bra.
 
Ella var knappt 2 ½ år, och när hon vaknade så tog jag med henne ut till stallet med orden: "Kom ska du få se vad Dalacin har fått!" Hon följde med och tittade storögt när jag öppnade boxdörren, och så sa hon "En åsna?!"
 
Nej, det var ju ingen åsna, men jag förstod hur dumt jag formulerat mig. Och jag kunde förstå hur den lilla, lilla hästen på vingliga ben och ännu gråaktig av fukt, kunde associeras till åsna. Fast öronen inte var långa alls....
 Treo bakom sin mamma Dalacin på sommarpremiering, då Dalacin stambokfördes med AB.
Den lilla "åsnan" fick namnet Treo Kry. Han är jämngammal med Alvedon Kry, som föddes lite senare, och som sedan flyttade innan han fyllt ett. Treo var kvar tills han var tre, och hade det inte varit för att han var lite på den lilla sidan i mankhöjd så hade jag nog sparat honom som hingst. Men han kastrerades som tvååring, och var en härlig unghäst att jobba med. Alltid positiv och med på noterna, okomplicerad och bussig.
 
Han såldes som treåring, grundriden och även med lite grunder i körning. Så småningom fick han flytta till Överums ridskola, från de som köpte honom av mig. Och där är han ännu kvar. Jag har fått så fina rapporter om honom som en mycket uppskattade och duktig ridskolehäst, som även tävlat på lokal nivå i både hoppning och dressyr. De båda bilderna på Treo som vuxen har jag fått därifrån - tack!
 
Det var alltså varken ett aprilskämt eller en åsna, utan en väldigt bra och fin liten fjordhäst, som jag träffade första gången för 19 år sedan. Jag hoppas att Treo ska fortsätta vara till glädje ännu många år. Hans mamma Dalacin flyttade till Finland, och dog där för något år sedan, och hans pappa dog alltför tidigt. Men Treos halvbror Brynje (också e. Tölve) kommer hit lite längre fram i vår, för att betäcka några ston här, och det är jag glad för. Grattis på födelsedagen, Treo!
 
 
 
 
 
0 kommentarer