Klipper du känselhåren?

Det är modernt att raka bort "onödiga" hår, på både människor och djur. Hästar helklipps allt oftare, och då även på huvudet. Och även annars kan det hända att man vill snygga till hästen i ansiktet. Då kan det hända att även känselhåren ryker.
 
Men har du funderat på varför de finns där? De är hästens "morrhår", och hjälper hästen att uppfatta sin omgivning. Jag tror att de flesta förstår att katter behöver sina morrhår. Hästarna bör av samma skäl få behålla sina känselhår. De hjälper hästen att undvika skador och kompletterar övriga intryck.
 
Det står också i föreskrifterna om hästhållning att de inte bör klippas. Bör är inte ett absolut förbud, men visar ändå att man anser att det är viktigt att sträva efter.
 
För hästarnas skull vill jag passa på att påminna om att de vill få behålla sina känselhår, både runt mule och ögon. Som med det mesta annat så finns de där av en anledning, och den tycker jag att vi ska respektera. Om du inte tycker det är snyggt kanske du kan tänka att det är intressant och fascinerande?
 
 
1 kommentar
Jossan

Har inte tänkt på hästars hår, men vet att människor klipper hundars morrhår, för att få ett renare intryck. Speciellt vissa raser som ställs ut.
Och visst, en hund idag behöver kanske inte samma slags morrhår som en vild varg, men personligen tycker jag att det är rätt onödigt att klippa bara för man vill ha ett visst utseende.
Morrhåren är ju rätt mysiga när dom kommer och kittlar en i ansiktet! :)

Svar: Även om hunden klarar sig utan morrhåren så tycker jag att det är fel att klippa dem. Om man gillar sitt djur finns viktigare saker än mänskliga preferenser om utseende.
Helena