När är det dags?

 
När är det dags för fölning? Vi är många stoägare som i dessa tider oroligt kollar till våra ston och undrar om de ska föla snart. 
 
Stons dräktighetstid varierar ju mer än för de flesta andra djurslag. Några fölar verkligen på det beräknade datumet, som är ungefär elva månader eller 330 dagar efter senaste betäckning (ja, ska man vara noga så är det ju tiden för ägglossning och befruktning som spelar roll). Men väldigt många fölar en helt annan dag. En del kommer lite för tidigt, och kanske tar sin ägare med överraskning. Många går över.
 
Alltför tidig fölning innebär en risk att fölet är outvecklat och kan få svårt att klara sig. Ibland sätter ju också fölningen igång för tidigt på grund av att sto eller föl inte mår bra. Så tidigt födda föl kan behöva lite extra stöd och omvårdnad. 
 
Att stoet går över flera veckor är inte så sällsynt. Vissa ston gör det regelmässigt. Så var det med min gamla Ljosefin. De flesta av hennes föl föddes när det var ungefär en vecka kvar till ett års dräktighet. Men de var inte särskilt stora vid födelsen ändå. Helt vanliga såg de ut när de till slut presenterades för världen. Om hon betäckts tidigt på säsongen så ledde det ofta till att hon gick dräktig ännu längre, medan hon snabbade på lite om det var längre fram på säsongen. 
 
Just att fler ston går över längre om de är betäckta tidigt på säsongen, är en erfarenhet som många delar. Och ännu tydligare blir det om vädret är kallt och ovälkomnande för ett nytt föl. Stoet verkar kunna styra detta på något sätt.
 
Till skillnad från för de flesta andra djurslag är det ovanligt att en längre dräktighetstid leder till stora foster hos häst. Så därför är jag inte orolig när mina ston går över. Åtminstone inte de som jag förväntar ska göra det. Finja verkar ha samma tendens som sin mor, medan Desolett inte har haft det. Muska brukar också vara rätt punktlig. 
 
Jag har dock hört att erfarna uppfödare av shetlandsponnyer och ardennerhästar brukar undvika att börja betäcka alltför tidigt på säsongen, just för att de inte vill att stona ska gå över för länge och kanske riskera ett stort föl, som ger en tuff förlossning. Och det är just de minsta raserna samt de tyngsta raserna som relativt sett har de största fölen, så jag tycker att tanken är rimlig och relevant. 
 
Många ston är hemliga och vill inte gärna berätta att det är dags att föla. Så det gäller att känna sitt sto och vara observant på små tecken. Med modern teknik ökar möjligheterna att övervaka. Men fortfarande är djurögat grunden. Att se och agera i tid är förstås grunden. Inte lägga sig i om det inte behövs, inte störa. Men hålla koll, och ständigt fråga sig om det kanske är dags.
 
Jag kollar noga minst två gånger per dygn när det närmar sig. Bedömer om jag tror att det verkligen är nära. När svaret är ja, så ökar jag intensiteten massor. Kollar ofta, ställer klockan och får oftast en vaknatt. De flesta verkar vilja föla väldigt tidigt på morgonen. Och oftast precis när jag gått iväg efter en koll. Då vet de att de får några lugna minuter innan jag är där igen. Men det finns också de som gärna vill ha mig där, även om det är mer ovanligt. Jag försöker lyssna och respektera. Men finnas nära ifall det behövs. 
 
0 kommentarer