Åska!

Den senaste veckan har flera kraftiga åskoväder dragit förbi. Det har blixtrat och mullrat i flera timmar. Och som tur är har vi även fått en del regn - det behövs nu!
 
Jag läser om åskrädsla och funderingar om att ta in hästarna. Vad är egentligen bäst?
 
Ja, svaret är nog inte självklart. Jag har sett några hästar som dödats av blixten, och ännu fler kor. Korna har oftast stått tillsammans under ett träd i regnet, och blixten dödade många i ett nedslag. En katastrof förstås. Hästarna har varit en eller någon gång två, ofta ute på ett fält. Någon häst dog inte av åskan i sig utan av att bli skrämd och skadad. Sådant händer ju även vid kraftig storm. 
 
När man tänker på sådant vill man ta in dem i trygga stallet. Fast stallet kan ju börja brinna efter blixtnedslag. Hinner man få ut dem då? Och hinner man få in dem i tid? Åskan kan ju komma hastigt, när man är på jobbet eller mitt i natten. Hur säkert är det förresten att leda in dem? För mig och för dem? 
 
Mina hästar verkar inte stressa upp sig av åska. Jag har ganska långt att hämta dem i stora sommarhagen, och många vändor blir det upp på berget. Upp på höjden, där blixten kanske slår ner. Och jag har inte möjlighet att ta in dem varje gång. De verkar oftast välja bra platser själva. Risken att träffas är inte stor, och valet är inte självklart. Men mina får gå kvar ute. Jag tar inte in dem när det åskar. 
 
Om jag minns det drar jag ur elaggregatet. Bäst är att koppla ur anslutningen till staketet med. Annars finns risk att stöten går långs tråden och slår sönder aggregatet. Det har hänt mig. Ändå glömmer jag det ibland...
 
0 kommentarer