Dåligt foder?

Den här vintern kommer många minnas som en tuff utmaning när det gäller foder. Både att få det att räcka och att ha koll på kvaliteten. Kanske har man köpt från andra ställen än man brukar, och dessutom har många fått jaga in foder på alla upptänkliga vis.
 
En risk med det är att stubben är tagen väldigt kort. Då ökar risken att få in jord i fodret. Både jord och döda djur är sådant som kan leda till att botulinumtoxin bildas i foder, speciellt i ensilage. Ett lömskt gift som varken smakar eller luktar, och som är dödligt i väldigt små mängder. Men ibland kan man ju se att det finns jord i fodret, eller känna konstig lukt på grund av ett kadaver. Kassera då fodret!
 
Det kan ju kännas extra tufft ett år som detta. När man kanske knappt har så det räcker vill man inte kasta. Men bättre det är katastrofala följder. Man måste helt enkelt alltid kasta foder som inte ser bra ut eller som inte luktar bra. Mögel, jord, dålig lukt. Eller ibland händer det att hästarna säger att de inte vill ha. Om de brukar vara hungriga så bör man lita på dem i det läget. Antagligen vet de något som du inte vet.
 
Jag har vaccinerat alla mina mot botulism. Som en extra säkerhetsåtgärd. Jag är förstås noga med fodret ändå. Men jag ar förstått av kollegor på SVA att botulism nog kan vara vanligare än vad statistiken visar. För att det är så svårt att få en definitiv diagnos. Jag vill inte chansa, utan göra vad jag kan. Om en häst får botulism går den ofta inte att rädda. Jag har hört om fall nyligen, och det var ingen rolig berättelse.
 
En del oroar sig för fryst foder. När växande gräs fryser så ändras näringsinnehållet. När skördat foder utsätts för frost så blir det kallt att äta, men antagligen inte värre än så. Om hästarna, som mina dessutom har tillgång till torr halm och ljummet vatten (i värmda baljor) så är jag inte orolig för det.
 
Och om du har dåligt med foder: gör en plan. Räkna efter hur mycket du har, hur mycket du ger och hur långt det kan räcka. Om du behöver göra något för att dryga ut (till exempel att ge halm plus ett proteinkraftfoder) så kan det vara bättre att börja tidigt än att få panik i slutet av säsongen. Då kan de bli svårt att få en vettig lösning. Lycka till! Det kommer en vår så småningom!
 
0 kommentarer

Julkalender 9:e december

 
Nu öppnar vi redan ledtråd nummer nio, på andra advent.

Kry till mor och Kry till far
är det bara denna och en till som har
Namnet minner om farfars far
som i körning var en legendar
Farfar var en mästare att hoppa
och fadern ofta i dressyren toppa

0 kommentarer

Köldridå?

Har du erfarenhet av att använda köldridå? Ja, jag menar sådana där plastremsor som hänger i öppningen till en ligghall till exempel.

Jag har funderat på att köpa sådana och hänga i ligghallens öppningar. Inte för temperaturens skull, för det tror jag inte just påverkas. Och inte behövs det heller. Hästarna fryser inte.

 Men det händer att det regnar och framför allt att det driver in snö i delar av ligghallen. Det beror på att taket har för litet utsprång framför allt. Men det är ju inte så lätt att ändra på nu (om du vill läsa om vilka saker jag är nöjd och mindre nöjd med i bygget så finns ett inlägg om det: http://stuterikry.blogg.se/2018/february/bygga-ligghall.html).

Så jag funderar som sagt på att sätta upp köldridå för att hålla bädden torrare. Men jag skulle gärna ta del av andras erfarenhet av detta. Finns det risk att hästarna inte lika gärna använder ligghallen? De förlorar ju en del av möjligheten att hålla koll.

Ligghallen har två stora öppningar i fronten och med en vägg på mitten. Öppningarna är tre meter var, och mellanväggen sex meter. Ligghallens djup är fem meter.

Om man sätter upp ridå ska det då vara i båda öppningarna? Och ska det vara hela vägen ner till marken eller bara en del?

Kommentera gärna med dina tankar om detta!

3 kommentarer