Behåll spiltorna!

 Nu utreds konsekvenserna av att förbjuda att hästar bor i spiltor. Nästan genast är reportrarna ute hos ridskolor och rapporterar om hur dyrt det kommer bli att bygga boxar till alla ridskolehästarna. Och de ser att det blir bara hälften så många platser kvar, eftersom boxar är större.

Ja, det är nog allra mest ridskolehästar och en del kallblod som bor i spilta. Till stor del hästar som är ute och rör sig många timmar varje dag. Och oftast i flock. Så på sätt och vis har de ett bättre liv än många hästar i box, dom sedan får vara ute en kort stund i en hage som närmast liknar en utebox.

Och helt klart skulle en lagändring påverka ekonomin för alla som behöver bygga om fler att klara lagens krav. Det kan verkligen behövas stöd till ridskolorna.

Men varför prata så mycket om att riva spiltor och bygga boxar i befintliga stallar?

Jag tycker det vore mycket bättre att behålla spiltorna i ridskolestallet, så att eleverna kan borsta och sadla där. Jag har själv en spilta i mitt gamla stall. Bra som träningsplats, så de lär sig stå uppbundna.

Men det är ingen tvekan om att hästar mår bättre av större rörelsefrihet än vad en spilta ger, när det handlar om många timmar i följd. Hästar sover ju inte åtta timmar i följd som vi, utan vill röra sig regelbundet. Dygnet runt, med pauser för vila.

Så bygg en lösdrift till ridskolehästarna. Där kan de må gott hela sin lediga tid. Kunna röra sig, leva i flock och må bra. Oftast mycket billigare att bygga. Och bättre för hästarna.

En och annan box behövs förstås också, åtminstone som sjukbox. Men låt spiltorna vara kvar och tänk lite större än att två spiltor byggs om till en box. Så kan ridskolan ha kvar alla hästar också.

 
2 kommentarer
Anna O

Ja!

Och det finns ju jättebra förebilder där folk som styr på ridskolor får sin utbildning. Strömsholm har en lösdrift och ett antal naturbruksgymnasier har också.

Och på en ridskola tänker jag att det skulle vara särskilt välkommet att ha hästar som har sina sociala förhållanden under kontroll och inte behöver gå och hötta åt varandra på lektionerna.

Svar: Precis. Lugnare hästar i bra form, tänker jag.
Helena

Tusen

Tänk det var precis det jag själv tänkte på då jag fick höra om detta. En lösdrift (även om den inte är så stor som man skulle önska) borde ändå vara bättre för ridskolorna där hästarna då också skulle kunna få gå i flock och vara hästar mellan ridlektionerna. Även vissa travskolor har så små hagar att om hästarna gått i en djurpark skulle djurparken få lägga ner eller bygga om hagarna. För de är alldeles för små och någon flock blir det heller inte tal om.

Svar: Precis!
Helena