Har araber oftare kolik?

 
 
 
 Forskare på SLU har gjort en studie om hur vanligt det är med kolik hos arabiska fullblod. Det som var inspirationen till att göra en enkätstudie om detta var att det har rapporterats från USA att rasen är överrepresenterad för kolik. Så därför gjordes en enkätstudie, som du kan läsa mer om här: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871141317300689?via%3Dihub
 
Sammanfattningsvis kom de fram till att kolik, munhåleproblem och luftvägssjukdom var de tre vanligaste utfodringsrelaterade sjukdomarna hos arabiska fullblod. Och hos de ungefär 8 % av den svenska populationen som var representerad i studien så var kolik inte vanligare än hos andra raser i Sverige.
 
Det tänker jag kan bero på att kolik ju dels är flera olika sjukdomar. Det är bara ett samlingsnamn för an massa diagnoser som ger "ont i magen". Dels spelar utfodring och andra skötselfaktorer stor roll. Jag vet inte om araber hålls på annat sätt än andra raser i USA, men kanske får de mera kraftfoder, mindre utevistelse eller något annat som man vet spelar roll. Jag tycker att Jordbruksverkets statistik över rapporterade kolikfall är en bra illustration av just dessa faktorer. Fundera på hur hästar hålls och utfodras under de olika månaderna på året:
Det som däremot stack ut för araber i studien var en förhöjd frekvens munhålsproblem. Det framgår inte i detalj vad som ligger bakom detta, men jag kan inte låta bli att tänka på bilder på en del extrema huvuden hos araber, och för den delen även hos welshponnyer. Precis som man ser hos hundraser där aveln har styrt mot onaturliga extrema utseenden som tilltalar människor, så ser vi inom hästvärlden att alltför "typade" huvuden inte ger plats för normal tandplacering och funktion. Jag vet som sagt inte om detta är förklaringen till det som de fick fram i studien, men jag tänker att det är värt att stanna till inför och analysera lite djupare.
 
Hästar är vackra utan att vi avlar på extremer. Och sundhet är en egenskap som vi aldrig får pruta på. Hållbara, friska individer med ett bra temperament måste stå i fokus för all avel. Jag avslutar med en bild på en fjordhäst med ett rastypiskt huvud (som ju faktiskt har en hel del drag gemensamma med araber och welsh) - det är bra och fint, men låt oss komma ihåg att det räcker bra så här - det blir inte finare av att vara mer konkavt, kortare eller någon annan extrem. Ibland är lagom så väldigt bra!
Den bruna ponnyerna på bilderna är Rena, 25 % arab och en hel del welsh till det.
 
0 kommentarer