Ja, man är väl dum

Ja, man är nog dum om man lägger en massa gratis tid på föreningsarbete. Det har de säkert helt rätt i när det skrivs inlägg och kommentarer om hur dåligt föreningsarbetet sköts. Jag ser det inte bara i de föreningar där jag är engagerad, utan det dyker upp lite här och där. Ofta vet jag väldigt lite om bakgrunden.
 
Och ganska ofta tror jag att de som hakar på inte heller är så insatta. Eller i vart fall inte tänker igenom vad de skriver så noga. Skulle de säga detta rakt ut till personerna de syftar på? Kommer de till årsmötet och engagerar sig? Hur ofta hör de av sig och erbjuder sin hjälp?
 
Jag förväntar mig inte att alla ska tycka att mina åsikter är rätt och bra. Självklart inte. Det är ju lite det som är styrkan i en demokrati och i en demokratiskt vald styrelse. Vi tycker olika, vi stöter och blöter. Vi kommer till beslut, ett beslut som majoriteten tagit. Ibland står alla bakom, ibland inte. Om man inte reserverat sig så är man med och delar ansvaret. Och ibland ändrar vi oss senare. Tillsammans. Vi gör så gott vi kan.
 
Men vi kan inte tycka hur som helst. Vi har ett ansvar att agera långsiktigt och utifrån de regler som finns. Tänka igenom så att beslut håller även nästa gång. Så det spelar ingen roll vem som det gäller, det är saken vi diskuterar. Och vi försöker ta vårt ansvar som avelsorganisation, uppfylla de krav som ställs på oss där.
 
Ibland måste vi också besluta sådant som vi inte tycker är toppen. För att klara ekonomin eller för andra skäl. Vi har haft några ganska tuffa år, då vi fått jobba för att vända en ekonomi som gick bakåt, få allt i balans. Det betyder att säga nej till en del. Att ta ansvar, även om det är jobbigt. Jobba med mycket som kanske inte syns. 
 
Och man har väl den styrelse man förtjänar. Vi väljer inte oss själva. Och jag som ordförande väljer inte heller. Det gör stämman. En gång om året. Har man åsikter, tankar, engagemang kan man åka dit. Eller prata med valberedningen. Det är inte de som väljer, men de förebereder valen, försöker hitta kandidater som får stöd. Och som vill bidra med sitt arbete. 
 
Det är lätt att skälla på de som arbetar gratis, som åker på styrelsemöte när de skulle vilja träna sin häst. Det är inte lika lätt att hitta andra som vill lägga så mycket tid och kraft.
 
Vi har som sagt olika åsikter, både inom och utanför styrelsen. Så ska det vara. Det för arbetet framåt. Och det är stimulerande, om än ibland frustrerande.
 
Men jag undrar om de som spyr galla på sociala medier förstår hur ont de gör oss. Hur de tar vår energi, vår ork att jobba vidare. Det kan stå saker som "du vet vem jag menar", och jag mår illa.
 
Jag vet faktiskt inte vem de menar. Men jag tror att allihop som läser det och som är med i den utpekade styrelsen tar åt sig. Kanske även de i lokalföreningarna. Alldeles för många blir ledsna av en sådan kommantar. Det finns väldigt mycket bättre sätt att utveckla föreningsarbete.
 
Jag vill därför ta chansen att tacka alla de som ger mig energi, alla de som är skälet till att jag valt att lägga så många gratistimmar som inte syns, och som också bidrar med eget tid och engagemang. Tack till alla som fortsätter att arbeta ideellt, för alla bra diskussioner vi haft i styrelsen och för allt som detta betyder!
 
Nu är det snart jul, så jag tänker lägga undan de dåliga känslorna. Jag har ju så väldigt många fina minnen att ta fram. Så fortsätt att vara rädda om fjordfamiljen och var snälla mot varandra! Det blir faktiskt mer gjort då. Och jag är glad och stolt över att vara del av vår härliga förening!
 
2 kommentarer
Josefin

Bra skrivet! Det är så hemskt tråkigt när det kommer sådana kommentarer! Men jag hoppas du kan försöka bortse från dom, och vara medveten om att det finns många andra i din förening som är jätteglad att du är med och sitter på den position du sitter!

Svar: Tack!
Helena

Lina

Hej! Vill först bara säga att det är jättetråkigt när man möter sådant där beteende i föreningar, och tyvärr har jag varit med om det förut. Tur nog så finns dessa personer ej längre kvar, då de började klaga och gnälla allt för mycket, vilket många tillslut reagerade på...

Så till min fråga! Skulle du vilja skriva under denna protestlista och/eller dela den vidare? Jag tänker eftersom du har en blogg som handlar om djur, så kanske både du och dina vänner och följare känner att denna vanvård bör stoppas omgående!

Skriv gärna på protestlistan för mot vanskötseln av schimpanserna i Furuviksparken! Dela gärna till alla ni känner så att vi kan göra skillnad, och hjälpa de stackars djuren! Det enda ett vinstdrivande företag som Furuviksparken bryr sig om är sina kunder = sina pengamaskiner! Så visa att ni INTE accepterar detta!

https://www.change.org/p/l%C3%A4nsstyrelsen-g%C3%A4vleborg-protestera-mot-vansk%C3%B6tseln-av-furuviksparkens-schimpanser-f07496a7-04f2-47c2-9f23-9b8f5ddd3e0c?recruiter=925100315&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition

Svar: Tack för ditt inlägg. Jag vet inte vilken kunskap du har i denna fråga, men jag vet alldeles för att lite om det aktuella ärendet för att vilja dela eller skriva på. Det är så lätt att hänga på påståenden om att djur far illa, och ibland finns det substans bakom, ibland inte. Jag vill ha en faktabaserad utgångspunkt i mina inlägg och om jag agerar för eller emot något. I detta fall saknar jag tillräcklig information för att ta ställning. Jag tänker också att den som i första hand ska agera om det verkligen föreligger missförhållanden är länsstyrelsen. Jag tror på att agera inom de system som finns, i föreningar och i andra sammanhang, och tänker att det kan finnas fakta här som inte framgår av uppropet.
Helena