Jag skiter i att det är fejk!

 
"Jag skiter i att det är fejk - det är för dj-ligt ändå!" var ett av de citat som illustrerade den inspirerande föreläsningen "Evidens och faktaresistens" på veterinärkongressen. Det var Emma Frans som talade, och ibland kan jag bli lite frågande till att hon verkar bli ombedd att uttala sig om nästan vad som helst. Det verkade som att hon själv också bekymrar sig lite för det, men också har vett att avstå.
 
Just det här citatet var en reaktion på avslöjandet om att det inte stämde att elever fick kvarsittning som straff för att de hade mobilskal med en svensk flagga. Inte sant alls, alltså. Men känslan fanns där ändå hos en del. Det är ju helt fel att de ska få sitta kvar för en sådan sak - det ska inte straffas. Nej, men de gör ju inte det...
 
Förstås leddes tankarna till många trådar och reaktioner man sett på Facebook och liknande. Det var ju meningen med föredraget. Frågan var om vi har en faktabaserad världsbild eller om vi går mer på annat, som känslor.
 
Emma Frans sa att vi gärna frågar den vi har förtroende för. Alltså hellre i en Facebooktråd eller en vän i stallet än en forskare eller en vetenskaplig text. Kanske också för att det är enklare, närmare till hands, tänker jag.
 
Och så vill vi gärna tro på det som passar oss. Fast vi vet att det låter för bra för att vara sant, så kunde det ju vara smidigt om man blir lika frisk av att dricka vin som att motionera, för att ta ett exempel. Och om mammografi har sina brister kanske man kan dra det till att det är bättre att avstå än att genomgå en lite småjobbig undersökning.
 
På samma sätt argumenterar vaccinmotståndarna. Självklart finns det vissa biverkningar med vaccination. Men inte alls i den omfattningen som motståndarna hävdar, till exempel finns inte kopplingen till autism, trots att det numera är väldigt noga undersökt. Ändå kommer det igen och igen. Och tack vare att vaccinerna är så bra att de skyddar oss mot allvarliga och livshotande sjukdomar så ser vi inte längre människor som dör av dem. Då är det lätt att glömma det stora hot (sjukdomen och dess följder) som gjorde att vi började vaccinera, och så fokuserar man på felaktiga rykten om biverkningar eller kanske bara sanna uppgifter om verkliga biverkningar, och glömmer sätta dem i sitt sammanhang. Så mässling ökar igen, i Europa också. Människor dör av mässling.
 
Så frågan är om vi har en faktabaserad världsbild. Trots att vi vet och kan mer än någonsin så är känslorna kvar och vi snuddar mer än gång vid häxjaktsliknande beteende. Och vi tror att egen erfarenhet är detsamma eller minst likvärdigt med vetenskap. Om vi gav en medicin och allt blev som vi hoppades så drar vi slutsatsen att det berodde på behandlingen. Fast verkligheten kanske var att djuret blev friskt TROTS medicinen. Samband i tid betyder inte att det är säkert att det finns ett orsakssamband (som att drunkningar ökar när det säljs mera glass - för att båda ökar med värmen). Så lätt att glömma.
 
Att tro på och sprida falska påståenden är farligt. Farligt för hälsan, farligt för demokratin och också farligt för framtiden.
 
Men jag tuggar väl i mig några bitar god mörk choklad i jul. Ska inte påstå att jag tror att jag blir friskare av det, och inte sjukare heller (om jag inte tar alldeles för mycket). För det är nog mest fejk att det är väldigt nyttigt. Men det är ju gott! Och så får jag ta en promenad eller ridtur sedan.
 
Till sist: dela inte en massa texter och påståenden som du inte känner dig trygg med bakgrunden till. Det är alldeles mer än nog av alternativa fakta i omlopp utan att fler delar dem. Dela detta inlägg om du vill, men bara om du känner dig bekväm med det, och tänker att det stämmer. Att välja vad du delar kan göra lite skillnad. Faktiskt.
 
 
0 kommentarer