Avmaska nu?

Mitt i vintern avmaskar man väl inte? Nej, inte de flesta hästar. Det behövs inte, och kan till och med vara en dålig idé, eftersom t.ex. lilla blodmasken kan vara i "vintervila", och avmaskning kan göra mer skada än nytta. Så i de flesta fall behövs varken avmaskning eller träckprov nu. Det kan vänta till lite innan betessläppet, i de flesta fall.
 
Men, det finns ett viktigt undantag! Och då tänker jag på fjolårets föl. Förhoppningsvis är de redan avmaskade minst ett par gånger mot spolmask (vid cirka två och fyra månaders ålder). Men nu är det dags att kolla hur det är med dessa, de yngsta och allra känsligaste när det gäller parasiter. Ta ett träckprov för att kolla hur det står till med spolmask, bandmask och blodmask, och avmaska om svaret ger skäl till det.
 
Sedan kan de vänta till våren, när alla hästar bör kollas upp avseende parasiter. Ofta är det de yngsta som har mest av den lilla blodmasken, som de ännu inte utvecklat motståndskraft mot. På våren är den allra viktigaste tiden att ta prov, och gör det så du hinner få svar även om stora blodmasken. Om du väljer odling så tar svaret ett par veckor. Om du väljer PCR-prov så går det fortare, oftast ett par dagar bara.
 
Fundera gärna redan nu över vad du kan göra för att få ut hästarna på så parasitfria beten som möjligt i vår. Parasitkontroll är ju mycket mer än avmaskning. Men när vi pratar avmaskning så är det de yngsta som är viktigast, om man ser det generellt. Har du inte redan koll på hur det är med din nyblivna ettåring, så är det dags nu.
På bilderna ses våra ettåringar som vi hade för fem år sedan: Hejde, Ajke och Hassle, alla med Kry i efternamn (ovan är det Hejde och Hassle, och nedan alla tre).
 
5 kommentarer
Yvonne

Vilken gullig bild, den nedersta ❤️

Svar: Tack!
Helena

Yvonne

Den övre är också fin ❤️

Svar: Tack, det var en sammanfattning precis på pricken! Den nedre bilden är gullig och den övre är en bättre och finare bild, men saknar kanske just gulligheten. Goa var de alla tre, och är väl ännu!
Helena

Anonym

Stora blodmasken går aldrig i vila, det är lilla blodmasken man ej vill störa vintertid.

Svar: Det har du nog rätt i. Däremot tar det så lång tid för den att börja producera ägg att det oftast bara är meningsfullt att ta prov på våren, och tillräckligt lång tid efter eventuella andra avmaskningar.
Helena

Anonym

Stora blodmasken går aldrig i vila, det är lilla blodmasken man ej vill störa vintertid.

Svar: Tack för uppmärksamhet.
Helena

Anonym

Stora blodmasken går aldrig i vila, det är lilla blodmasken man ej vill störa vintertid.

Svar: Tur att någon ser man skriver fortare än man hinner tänka (eller tänker redan på nästa steg...). Tack, nu har jag rättat.
Helena