Lille-Bert och Bert...

 
Lille-Bert vet alla i vår familj vem det är (det är ett av Ellas mest använda smeknamn på Haldol). Men när det dök upp kommentarer om Bert i bloggen - då var jag inte med. Särskilt inte som det också stod Smedhults Bert.
 
Smedhults Bert? - nog för att jag inte kan rabbla alla Smedhultshästar ur minnet, men jag kände inte ens igen? Jag kollade i Blå basen, men inget napp där heller. Så vad var då detta?
 
Jo, det visade sig att det var smeknamnet på en ponny som inte heller alls heter Bert, lika lite likt som Haldol Kry. Han heter Smedhults Rondhi, och han var med på en bild på ett blogginlägg i somras (Grattis Smedhults-Ella!). Då visste jag mer. Det är Rondhi till höger, tillsammans med kompisarna Birk (skimmeln) och Qusin (den bruna). Även denna Bert verkade vara en högt älskad individ.
 
 
Rondhi föddes sista året jag sommarjobbade i Smedhult, alltså 1986. Han är e. Gandhi u. Smedhults Nova, faktiskt hennes första föl. Nova red jag in sommaren innan, som enda treåring det året, eftersom både Nypon och Nejlika såldes till Finland vintern innan. Nova tyckte jag mycket om, och hade också förmånen att få visa (t.ex. som då bilden nedan togs - det är Nova och jag). Jag var också med på resan till hingst och fick träffa Gandhi.
Rondhi, eller Bert då, känner jag inte lika bra. Han var lätt att hantera som föl, och efter det träffade jag honom bara sporadiskt vid besök i Smedhult.
Men det verkar som att hans karriär blev en riktigt bra ponnykarriär. En bussig ponny som lärt många barn att rida, som kunde hjälpa dem vid deras första trevande galopper, och som arbetade på ridskola i hela 25 år. Fantastiskt!
 
Han är 32 år nu, men åldern tar ut sin rätt även för en riktig kämpe. Så jag har förstått att nu kommer han snart få vila, välförtjänt. Jag tycker att det är fantastiskt att få ha tagit del av en liten bit av hans historia och fått en oväntad återkoppling efter många, många år. Tack för att ni hörde av er! Om du vill se minnesfilmen om honom så är den här: https://www.youtube.com/watch?v=--8xsbaGqxQ
0 kommentarer