Rätt färg

Tack för alla svar och kommentarer igår! Många bra tankar. Bilden från igår visar en fux, en mörkfux. Det är Denver, vars färg är en intressant historia. Han kom till Sverige från Nederländerna, och i papperna angavs hans färg som fux, fast förstås på Nederländska. Här var det någon som inte kunde nederländska, eller inte kunde hästens färger, så då ändrade han identitet.
 
Han registrerades i varje fall som brun, men rättades i ett senare skede till mörkfux. Rättelsen är korrekt gjord, inskickad till registrator, rättad och signerad i passet och i hästdatabasen. En del tror att det funkar att bara skriva in det rätta i passet, så jag passar på att påminna om att det inte är OK. Och det blir mer och mer kontroller av hästars identitet, t.ex. på tävling, så då är det viktigt att det är rätt. Både i passet och i databasen!
Att Denver är fux är kanske inte alltid helt lätt att avgöra när man ser hans mörka man. Även en brun eller svart häst kan ju ha rödbruna inslag i manen, och var går då gränsen? Ja, då är det bra att titta på några andra kännetecken som skiljer en brun och en fux.
 
En brun häst har, förutom svart man och svans, också svarta fötter (om den inte har höga vita tecken) och svarta öronbräm. Bruna hästar har alltså svarta kanter på öronen - det har inte fuxar. Ibland är det väldigt användbar kunskap, särskilt när man börjar blanda in andra anlag, som t.ex. skäck, som kan göra att hela manen och benen är vita ibland. Men öronen är oftast färgade, och där kan man då se skillnad. När man ser Denvers bruna ben (se bilden ovan), så tycker jag att det borde vara självklart att inse att han är fux, och inte brun.
 
Och jag menar att det också gick att se redan på bilden igår att Denver är fux. Att han också är stickelhårig syntes däremot inte, men det är ju lite överkurs. Och framför allt ska ju grundfärgen bestämmas i vilket fall. Han har inga svarta öronbräm (kant på öronen), och det har bruna hästar, t.ex .Rena och Nye ovan, och de ses oftast både från fram och baksidan av örat.
Även med höga vita strumpor kan det finnas kvar en svart has, om man har tur:
Till sist så är det dessutom nästan alltid skillnad i ton på det bruna på en brun och en fux. Fuxen Denver (till vänster) har en helt annan ton är den bruna Rena till höger. Samma sak gäller den rödskäckiga fölungen och den brunskäckiga mamman nedan. På fölet är det annars bara en tuss i manen (som ju inte alls är svart) och öronen som kan hjälpa oss att se bekräfta att grundfärgen är fux.
 
 
 
 
 
0 kommentarer