Aska Kry, alltså!

Jag åkte till premieringen igår med min finaste häst, min älskade Aska Kry. Och jag åkte hem med dagens bästa svenskfödda häst och ett protokoll där det stod 43 poäng och diplom! Om jag är glad - ja, det är nog inte svårt att gissa! Särskilt som hon också skötte sig lysande bra.
 
Jag är så sprudlande glad och är så glad att jag fick henne. För fyra år sedan lånade jag min uppfödning Alvedon Kry i en vecka för att betäcka Muska och resultatet blev denna fina häst!
 

Det var gruvligt varmt och en massa flugor och bromsar (men vi har upplevt värre). Aska blev ensam i sin klass efter strykning, och den enda andra fjordhästen var 19-åriga Björkhems Tara, som visades i ett väldigt fint skick och fick välförtjänt ELIT för sina avkommor. Jag tror att Tara var den som var tuffaste konkurrenten om priset till dagens bästa häst, trots att det fanns många fler fina på plats. Det är Tara på bilden ovan och resten av bilderna visar Aska.
 
Askas kritik löd: "Harmonisk, utmärkt rastyp. Vackert huvud, väl ansatt och välformad hals, djup bog och bål, långt muskelfyllt kors. Välbenad, nöjaktigt korrekt. Naturlig, mycket rörlig skritt. Lätt och taktmässig trav." Poängen blev 99898=43 poäng och diplom. Måtten var 144 -181-19,5.
 
Mycket belåtna med detta lastade vi in Aska i transporten, som konstigt nog höll sig rätt sval hela dagen, och sedan fikade vi och njöt av att titta på alla andra fina hästar. En ring med nio stycken treåriga ardennersto var mäktigt att se, och många var av prima kvalitet.
 
Men trots så många fina hästar och många diplom i olika raser, så blev det Aska som ombads komma tillbaka efter att sista hästen hade bedömts, och där fick hon sitt livs andra rosett för bästa svenskfödda häst. Den förra fick hon på samma plats som ettåring. Då var det kanske ännu mer överraskande, men jag blev minst lika glad den här gången. En sådan här dag ger ny inspiration för att orka genom hästskötseln hela vintern! Tack för alla varma gratulationer jag fick på plats - det värmde!
 
1 kommentar
Anna O

Vad roligt! Och då får Muska med föl åka på premiering också. Vad speciellt att kombinationen av dina två stolinjer blev en så fantastisk häst. Det var väl rimligt att anta att det skulle bli bra, men att det skulle bli Hästen med stort H ligger bortom marginalen för det man kan styra.

Svar: Ja, det var verkligen roligt. Det finns fler som kombinerar de båda linjerna. Hassle Kry till exempel med Haldol som pappa och Muska som mamma är också en riktigt bra häst. Men hur det blir i varje enskilt fall är ju lite lotteri. Man ska vara glad när det blir en riktig vinstlott.
Helena