Tävlingsveterinär


Idag blev det tidigt upp och iväg. Jag ska till fjord-SM, och jag ska vara tävlingsveterinär. Det är ett uppdrag som många inte riktigt vet vad det innebär, så jag tänkte ta chansen att skriva några rader om det.
 
Bestämmelserna om tävlingsveterinär finns i Jordbruksverkets föreskrifter, och de utgår från djurskyddslagen. Det är alltså för att övervaka djurskyddet som det ibland ska finnas en tävlingsveterinär. Du kan läsa föreskrifterna här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar/tavlaochtrana/tavlingsveterinar.4.37cbf7b711fa9dda7a180001323.html
 
Definitionen av tävlingsveterinär är: "Veterinär som har anställts av Jordbruksverket för att övervaka djurskyddet på tävlingar utom trav- och galopptävlingar." För trav- och galopp finns det istället banveterinärer. Och man måste alltså ha ett så kallat förordnande från Jordbruksverket för att räknas som tävlingsveterinär. De bestämmer också hur mycket man ska ta betalt.
 
I uppdraget ingår att besikta hästarna (eller andra djur) och banorna innan tävling. Man ska kolla att hästarna är i tävlingsmässigt skick, och vad det är kan ju delvis bero på vilken tävling de ska delta i. Det är en bedömning för dagen, och därför funkar det inte att komma med intyg hemifrån. Även om det finns en diagnos om en oregelbundenhet som inte gör ont, så kan det ju ha tillkommit något mellan den undersökningen och tävlingsdagen, så tävlingsveterinären kan ändå sätta stopp. Och även om tävlingsveterinären har gett OK så kan t.ex. en dressyrdomare eller överdomare stoppa ekipaget.
 
På vissa tävlingar ska veterinären vara kvar under hela tävlingen. Det regleras också av föreskrifterna. Självklart kan man välja att ha kvar veterinären mer än minimireglerna, men aldrig mindre. Det veterinären är ansvarig för är djurskyddet, och till viss del också smittskyddet. Självklart ligger huvudansvaret på den som ansvarar för varje häst, precis som alltid annars. Det är i grunden den som tävlar som ska se till att hästen är i tävlingsmässigt skick och förberedd för sin uppgift. Där ingår också ett ansvar att se till att hästen inte har fått otillåtna preparat (dopning). Tänk på att även utvärtes mediciner kan vara dopningsmedel.
Många tror att tävlingsveterinären är där för att hjälpa till med diverse småskador, kolik och liknande. Men så är det inte. För akuta olycksfall kan tävlingsveterinären behöva ingripa, t.ex. för att avliva en allvarligt skadad häst, stoppa en blödning eller liknande. Då kan tävlingen behöva stoppas under tiden, eftersom veterinären inte kan sköta sina övriga åtaganden som tävlingsveterinär just då. Och för alla saker som kan vänta, eller som behöver mer omfattande insatser, bör en annan jourhavande veterinär tillkallas. Tävlingsarrangören bör ha informerat denne om att det är en tävling på gång, och också kunna hjälpa till med telefonnummer. Både om det är en jourhavande veterinär och om tävlingsveterinären skulle ha tid att hjälpa till med hästen så ingår det inte i den kostnad som tävlingsarrangören betalar för veterinären, utan är en kostnad som den berörda hästägaren får betala.
Som veterinär hoppas man förstås att alla ska vara friska och må bra hela tävlingen. När du kommer till veterinärbesiktningen så tänk på att hästen inte får ha annan utrustning än träns med nummerlapp (benskydd och annat ska vara av), du ska ha med passet och ha hjälm på huvudet. Håll avstånd till de andra hästarna och var i god tid, så att du slipper bli stressad ifall det är kö. Och lycka till på tävlingarna!
 
Bilderna i inlägget är från fjord-SM 2012 (och då var jag förstås inte tävlingsveterinär eftersom vi hade med egna hästar), och känner du igen ekipagen (jo, jag har koll)?
 
2 kommentarer
Jossan

En liten fråga såhär på morgonen. Varför ska man ha hjälm på sig när man visar hästen för veterinären? Samt på utställning?
På utställning kan jag förstå, iom att den som visar hästen ser ut att vara klädd i ridkläder, så det blir ett snyggt helhetsintryck.

Men jättekul och intressant att läsa om vad en tävlingsveterinär gör. Misstänker att det är liknande på hundutställningar, dom gånger jag sett att det finns veterinär på plats där. :)

Svar: Tack! Kravet vid besiktning är enligt TR. Jag tänker att det är av säkerhetsskäl. I en kö med blandade hästar kan det lätt hända något. Eller så räcker det ju att egna hästen slår med huvudet eller reser sig. Även på utställning för säkerheten, och där är det ju inte alltid ett krav. Men bra att vara rädd om sig.
På hundutställning är det till stor del av smittskyddsskäl.
Helena

Helena

Ingen gissade om bilderna, men så här är det:
Ella på Haldol Kry
Carola på Otis
Mirexo
Linda på Cirkus
Madeleine på Vicktor
Ella på Desolett Kry.