Nya regler om tävling idag

Idag träder Jordbruksverkets nya föreskrifter om tävling i kraft. Föreskrifterna kallas för L17 till vardags, och du kan hitta verkets egen sammanfattning om dem här: http://www.jordbruksverket.se/4.4e9a8c7a160cb216910c6a37.html#/pressreleases/aendrade-traenings-och-taevlingsregler-ska-staerka-djurskyddet-2521574 På hemsidan kan du också läsa föreskrifterna i sin helhet.
 
Det har nog varit helt nödvändigt att ändra konstruktionen om dopning. Det kommer nya läkemedel och behandlingar mycket snabbare än vad Jordbruksverket hinner med att uppdatera sina föreskrifter. Det är ju en rätt omständlig process. Och jag tror att hästägare redan är vana att kolla in information om dopning på sportens egna sidor.
 
Däremot tror jag att alldeles för många tänker för lite på hur mycket som faktiskt är dopning! Jag skrev ju nyligen om hur en person lånat en salva med antibiotika av en vän för att behandla ett sår. Solklart dopningsklassat medel, som användes på en häst innan tävling. Och har du koll på alla medel mot flugor och andra kryp?
 
Eller har du tänkt på att även utställning är tävling, som faller under dopningsreglerna? Att det inte krävs tävlingsveterinär där undantar ju inte utställningen från alla de andra reglerna.
 
Hur man ska se på en riksutställning kopplat till kravet på veterinär närvaro är fortfarande lite luddigt, tycker jag. Om det är att se som ett mästerskap på nationell nivå så krävs veterinärbesiktning innan start. Verkar helt orimligt, så jag väljer att tänka att en riksutställning är inget mästerskap, bara en utställning som är öppen för deltagare från hela landet, ungefär som en nationell tävling.
 
När det gäller kravet på tävlingsveterinär så finns det däremot en ändring som gäller sportkörning. Det har ju ibland tolkats lite olika vad som menats med det som stöd förut, så jag tycker att det är bra att det blir tydligare. I fullständig tävling krävs besiktning före start i dressyr och precision, och i maraton krävs dessutom veterinär närvaro under hela tävlingen.
 
0 kommentarer