Över 300 kronor för fyra tidningar?

 
Omdömen om olika föreningar och deras insatser duggar ibland tätt på sociala medier. Allra flitigast skriver ofta de som inte är medlemmar. De verkar veta precis hur det är och hur det borde vara. Och de tror nog att det regnar ner pengar från himlen till föreningarna.
 
Det kan man i alla fall tro om man läser vad de tycker att föreningarna borde göra. Ibland hade det verkligen varit härligt om det som önskas vore genomförbart. Det kan vara saker som vore fint att kunna ordna. Och ibland är det sådant som andra föreningar faktiskt kan göra, eftersom deras ras klassats som en svensk moderlandsraserna som får ta del av stödpengar. Pengar som inte vi får vara med och dela på. Kanske skulle en del av det vara möjligt ändå om fler hjälpte till, och fler var medlemmar.
 
Just att bli medlem verkar inte längre vara samma självklarhet längre. Jag vet att varje medlemsavgift är en utgift för den enskilde, och man kan tvingas välja. Men det är också en väldigt viktig grund för föreningen. Många medlemmar ger föreningen mandat att föra sin tal och möjlighet att kunna genomföra saker. Många medlemmar innebär också att det finns en viss ekonomisk grund att agera ifrån.
 
Ofta får man som medlem en medlemstidning som en del av sitt medlemskap. I Svenska fjordhästföreningen skickar vi varje år fyra nummer av medlemstidningen Lill-Blakken till alla medlemmar. En tidning i A4-format med färgtryck där varje nummer är 24-32 sidor. Vad vi förstår är den uppskattad av många och ett av flera skäl att vara medlem. Vi försöker hela tiden göra den bättre och mer läsvärd, och medlemmarnas inskickade bidrag är en viktig del i det.
 
Jag såg en kommentar om att någon menade att det inte var värt över 300 kr per år för att få den tidningen. Nej, det är förstås vars och ens val att bedöma vad man tycker om tidningen. Men jag tycker att det är en grov förenkling att påstå att det skulle vara det enda man får för sin medlemsavgift.
 
Någon sa att medlemsavgiften är inträdesbiljetten till att vara med och bidra i föreningsarbetet. Det ligger nog faktiskt mer i detta. Och det är ju också givande i sig att vara delaktig. Men oavsett om man gör det eller inte så får man ju som medlem så mycket mer. Vi som arbetar i föreningen försöker skapa många mervärden för våra medlemmar.
 
Några exempel:
- Man kan vara med och tävla i fjordcupen eller på fjord-SM
- Man kan få råd om avel
- Man får rabatt på våra kurser och liknande arrangemang
- Vi satsar på aktiviteter för ungdomar
- Vi marknadsför fjordhästen och sprider information. Det kommer också många frågor till föreningen, som vi tar om hand och ger svar på eller hänvisar vidare.
- Vi ger ut stambok
- Vi uppdaterar reglementen och arbetar för en bra avel av fjordhästar
- Vi samarbetar med andra avelsföreningar och organisationer inom och utom landet
- Vår PR-kommitté erbjuder många fina fjordprodukter, och finns med på mässor.
- Man är välkommen på lokalföreningarnså arrangemang, faktiskt överallt. 
 
Men som tur är så är det ju en massa människor som förstår detta och är nöjda. En del är medlemmar, andra kanske blir så småningom. Särskilt glad blev jag när läste kommentaren:  "Tycker det är så roligt hur engagerade fjordhästföreningen är! Hade kunnat ha en fjord bara därför ". Jag tänker att det kanske till och med blir så en dag. Både du som skrev detta och andra är välkomna till ett härligt gäng! Du är välkommen redan innan du köpt din häst om du vill. Och tack för dina ord - du anar inte vad en sådan kommentar betyder.
 
0 kommentarer