Halm eller annan halm?

 
Havrehalm, vetehalm, rågvetehalm, kornhalm, råghalm och gräsfröhalm... Halm är inte bara halm, utan en hel djungel av sorter. Eller spelar det någon roll egentligen?
 
Allra viktigast oavsett vilket sädeslag halmen är av, är den hygieniska kvaliteten. Vare sig halmen ska användas som foder eller strömedel (som ju också äts av) så måste den vara frisk. Inget mögel eller damm, utan torr och fräsch. Det kan vara lite knepigare om den innehåller gräs (insådd), men om den bara fått torka ordentligt så går det bra. Dock ska man tänka på att sådan halm kan ha ett betydligt högre näringsvärde än halm utan gräsinslag. Det kan förstås vara bra eller dåligt, men bör ju inte få bli en överraskning.
 
Gräsfröhalm räknar jag inte som halm. Jag använder det alltså inte till att strö med, och brukar faktiskt inte köpa det heller. Det är egentligen ett sent skördat hö (där man odlat för att producera gräsfrö, precis som namnet antyder), och precis som sent skördat hö kan det ha en hel del energi, men oftast väldigt lite protein, Då tycker jag att det blir svårt att göra en rimlig foderstat.
 
Av övriga sorter är havrehalm helt klart mest populärt hos hästarna. De äter mer av det. Det blev väldigt tydligt när jag lade ut en bal havrehalm i ligghallen nyligen. Visst brukar de äta av den andra halmen, men detta var jättegott. Fast den inte ens var från i fjol, utan äldre. Men den var frisk och dammfri, och hade en riktigt härlig gul färg. Så de åt och puffade tills det var halm halvvägs upp till taket... Om det är bra eller dåligt att de äter mycket av den är förstås upp till dig att avgöra - det kan ju variera.
 
Oftast kan jag inte välja halmsort. Man får vara glad för det man får, och så som sagt vara noga med att den är frisk. Jag har använt havre, rågvete och vete, och alla har fungerat väl. Kornhalm finns det en gammal sanning om att man inte bör ge till hästar, och kanske inte råg heller. Båda anses ha vassa borst som kan skapa irritation. Jag vet inte om det är sant, och jag har heller aldrig haft tillfälle att prova dessa sorter.
 
Det har varit tufft att få tag i halm denna säsong. Hoppas vi får ett bättre skördeår nu. För halm vill jag ha. Hästarna mår bra av det. De får tugga sig nöjda, och mår bra i magen, och tillsammans med ett ganska bra ensilage får jag till en bra balans av näringsämnen på ett sätt som är både ekonomiskt och bra för hästarna.
 
 
 
2 kommentarer