Bäddar hästar?

 
Jag vet ju att hundar gärna bäddar innan de lägger sig. Humle är expert på att krafsa ihop mattor till en knölig hög, som jag inte tycker verkar vara mer bekväm än hans mjuka hundbäddar, som han har flera att välja på. Men bädda gillar han, eller man kanske ska säga att han är programmerad att vilja göra det.
 
Och suggor bygger sig ett bo som de bäddar innan det är dags för dem att grisa (föda). De bär dit strömaterial och ordnar det riktigt bra, om de får chansen.
 
Det finns fler exempel. Så nog för att det finns många djur som bäddar och boar, men jag trodde inte att det gällde hästar. Inte ens högdräktiga hästar. Ibland tvivlar jag dock, i varje fall lite.
 
Jag brukar strö ligghallen med ny halm ungefär en gång i veckan. Då rullar vi dit en stor rundbal, öppnar den och rullar ut. Förra året hade all halm rullat upp sig på knappt en långsidas längd (12 meter). Jag brukade då lägga den sträckan i mitten och så putta halm åt båda sidorna. Årets balar har mindre diameter, men räcker konstigt nog längre. Ofta är det en hel del kvar när vi rullat tre långsidor, vilket betyder att vi täckt hela ligghallen med ny halm.
 
Så då brukar jag låta resten av rullen ligga kvar vid väggen. Den blir inte kvar länge alls, och jag upplever att det går fortare och fortare att få den att spridas ut överallt. Det blir fluffig halm över precis hela ligghallen. Och så mysiga ligg-gropar där de lägger sig ner, och som sedan fluffas upp igen.
 
Fast nej, jag tror inte att det är bäddar de gör. Jag tror de letar efter de få kärnorna som finns kvar i halmen. Hästgodis, värt att rota runt och puffa och fluffa för. Och tugga i sig lite halm under tiden. Jag har provat att bara rulla ut en enda sträcka och sedan lägga resten av balen vid mitten av långsidan. Det tar inte många timmar inna hela hallen är väl täckt av ny fin halm. Så även om det inte är bäddar som de gör, så är det vad som blir resultatet. Och jag slipper jobba med något som de gör bättre. Bra, va?!
 
På översta bilden ses hur det ser ut en dag efter att vi strött - man får vada fram i djup halm.
Nästa bild är tagen samma dag som vi strödde, efter bara några timmars fluffande. Då ser man ännu en hel del av balen kvar, men två dagar senare (nedan) är allt utspritt.
 
0 kommentarer