Hur stor lunchhage?

 
Hur stor behöver lunchhagen vara? Jag fick frågan nyligen, och konstaterade att mitt riktvärde är att hagen är så stor att alla vågar och vill vara där samtidigt, och att de inte springer ner staketen. Nöjd svarade jag att det fungerar jättebra.
 
Men ibland kan man ju undra om det verkligen är så att man inte får säga att det går bra... Det tog inte många dagar innan frukosthagens staket var mosat. Stolpen vid ena grinden var uppryckt, en stolpen lutade betänkligt och tråden var lite varstans. Och detta efter flera nätter med minus femton. Kändes som svårt läge att laga.
 
Men jag provade i alla fall. Tog med mig spettet ut och kände mig försiktigt fram där stolpen borde ha stått. Och nästan direkt: där var hålet. Stolpen lät sig snällt bankas ner igen och stod stadigt. Den som lutade gick också att återställa hyggligt, och sedan var det bara att få ordning på elrepet, så var det i funktion igen.
 
Annars har jag en andra uppsättning foderhagar. Främst är tanken att de ska användas när marken blivit knölig och otrevlig i de första. Men också en bra nödlösning vid haveri. Ändå skönt att slippa ta till dem nu, slipa flytta alla baljor för fodret.
 
Hur stora är mina frukost- och lunchhagar då? Ja, ungefär 25 x 25 meter och då funkar det bra till de fem hästar vi har nu. Det är minst en balja per häst med foder, och de fördelar jag över ytan. Ingen precis vid grinden och inte alldeles intill staketet. Jag har en för frukost (som laddas med foder på kvällen och sedan öppnas på morgonen av mig), och en för lunch som öppnas med en automatisk grind med klocka. Sedan har de en större hage som de alltid kan gå i, plus ligghallen förstås.
 
Då fungerar det bra för det mesta. Ingen vet vad som hände den dagen de sprang ner staketet, men jag hoppas att de inte gör om det snart. Det är inte säkert det är lika lätt att laga då....
0 kommentarer