När kan man kastrera?

Hur gammal måste en hingst minst vara innan han kan kastreras? Av olika skäl kan en del vilja kastrera tidigt, men jag tror inte att man ska dra det alltför långt. Dels för att det knappast är motiverat. Visst kan hingstföl hoppa och rida på andra hästar, men att de hoppar betyder inte att de är könsmogna. De flesta hingstar är inte kapabla att få ett sto dräktigt förrän någon gång mellan 1 och 1½ års ålder. Så på sommarbetet som ettåringar bör hingstar skiljas från ston.
 
Dels menar jag att det är för stor risk att kastrera tidigt. Själva operationen blir väl på sätt och vis enklare på en yngre och mindre häst. Och det är färre komplikationer om man kastrerar unga hingstar. Då tänker jag på sårinfektioner och att jämföra om hingsten kastreras som ettåring jämfört med en vuxen hingst.
 
Men en ung hingst har inte hunnit skaffa sig ett eget bra skydd mot stelkramp, som hästar är väldigt känsliga för. Hästars immunförsvar mognar ganska sent, och under den första tiden är de beroende av den passiva immunitet som de får av sin mamma. Om hon är väl vaccinerad i slutet av dräktigheten bör hingstfölet vara väl skyddat under sina första månader.
 
Det skyddet vill jag ge för att hingsten ska klara sig från stelkramp vid sårskador och hovbölder mm. Men jag skulle inte vilja chansa på planerade operationer som lika gärna kan vänta, som kastrering. Ifall det skyddet inte är perfekt, vilket ju är svårt att veta i det enskilda fallet.
Så jag vill att hingsten är stelkrampsvaccinerad minst två gånger, helst efter sex månaders ålder. Och att det sedan hunnit gå minst två veckor till innan kastreringen görs. Då är hingsten minst åtta månader gammal.
 
För egen del väntar jag gärna till hösten som ettåringar, om de inte ska sparas som hingstämnen. Man kan kastrera på våren, men jag ser fördelar med att vänta. Då kan de få leka på ett hingstbete första sommaren och ofta tycker jag att det är lättare att hitta en period med bra och ganska flugfritt väder då. På försommaren kan det ibland ändra sig fort och bli väldigt varmt och mycket flugor. Jag brukar passa på medan de går i de stora sommarbeteshagarna, innan det blir geggigt. Det går att göra vid alla tider utom värsta högsommaren (rötmånaden), som man brukar undvika på grund av infektionsrisken. Men det är alltid viktigt att hingsten rör på sig för att minimera svullnad, och när det är riktigt kallt kan det vara både isigt och risk för frost i sår.
 
Just nu har jag ingen hingst att kastrera, så jag slipper dilemmat att besluta om det. Det är ju så definitivt, och även om livet som valack ofta är bra, så är det ju som uppfödare alltid spännande att se om de kan duga som hingst, och förhoppningsvis tillföra aveln något bra. Så det är väl allra första frågan att ställa sig innan man beställer kastrering: är det en individ som behövs i aveln? Och så förstås: kan jag ha en hingst, eller ska jag i så fall sälja?
 
 
 
0 kommentarer