Nytt förslag

 
Nu har Jordbruksverket presenterat ett omarbetat förslag till nya djurskyddsregler för häst. Det förslag som var på remiss förra året fick så många synpunkter att de valde att omarbeta det och komma ut med en ny remiss. Nu finns den på Jordbruksverkets hemsida så att vem som vill kan läsa och svara senast i början av april.
 
Jag skrev om det förra förslaget och hade en del synpunkter då. Jag är glad att de saker som jag reagerade emot då är ändrade i det nya förslaget. Det känns särskilt bra att de synpunkter som lämnades från flera olika håll också ledde till en ändring. Det är ju det som är vitsen med en remiss. Bland annat har de ändrat den ganska knöliga regeln om hur boxmått skulle beräknas och ersatt med en tydligare tabell. Jag tror det blir mindre fel så.
 
Så nu har vi alla chansen igen. Läs och begrunda, och svara om det finns saker som du tycker ska ändras. Man kan förstås även svara för att visa att man håller med.
 
Läs konsekvensanalysen även om den är lång. Där kan man få förklarat lite mer om hur de motiverar texten och vad de läser in i de föreslagna reglerna. Det kan ge viktiga upplysningar, och mer kött på benen än att bara läsa förslaget till föreskrifter.
 
Ett exempel på detta är: "13 § Hästar ska hållas så att de utan svårighet kan upprätthålla sin värmebalans." När man sedan läser motiveringen och förklaringen så avslutas den med att Jordbruksverket menar att skrivningen innebär att det blir tydligare att det inte är tillåtet att använda täcke om hästen blir för varm. Kanske det stämmer, eller så kanske inte alla alls förstod att det betydde det? Nu finns ett allmänt råd om att täcke endast bör användas vid behov. I den nya regeln står inget alls om täcke. I grunden tycker jag att det är bra att man inte snöar in på olika detaljer, för det finns ju olika situationer och olika sätt att lösa dem. Samtidigt är det förstås också viktigt att alla lätt kan förstå vad en regel verkligen innebär.
 
Det är också intressant att konstatera att detta förslag kommer ut samtidigt som det nya förslaget till djurskyddslag är ute. I vissa fall skriver de om samma saker men på lite olika sätt. Det gäller till exempel reglerna om utrustning, där jag tycker att Jordbruksverkets formulering är bättre. Även reglerna om spiltor skiljer sig lite. Nu är ju inte den nya djurskyddslagen på plats än, och det förslag som finns kan förstås komma att ändras. Så jag kan förstå att Jordbruksverket ändå väljer att gå fram med nya regler nu, trots allt.
 
Om du vill vara med och påverka så är det nu du har chansen. Mycket bättre och effektivare än att klaga sedan. Så läs gärna, svara om du vill, och kom ihåg att det fortfarande bara är ett förslag. Även de nuvarande gällande reglerna finns förstås på Jordbruksverkets hemsida.
 
1 kommentar
Anonym

Svårt att hitta de nya förlagen. Kan du länka? 😀

Svar: Kolla på första sidan långt ner, står remisser. Eller skriv remiss i sökrutan. WWW.jordbruksverket.se Det finns nog också länk för några dagar sedan få jag skrev om tävlingsvet
Helena