Vaccinationskrav på utställning?

Är det inte krav på vaccination? Många som tävlar blir förvånade att det inte är krav på vaccination mot hästinfluensa på utställningar och avelsvärderingar. Andra tycker att det är en helt otänkbar sak att införa... Så åsikterna går isär.
 
När jag dömde ponnyutställning i lördags var det vaccinationskrav. Det var anläggningen som krävde det. Och det kom ponnyer av många raser och olika åldrar. Även så kallade ettåringar, som ju i verkligheten har en bit kvar till sin första födelsedag i de flesta fall. Ansvarstagande hästägare vaccinerar även unghästarna och ser att det är ett bra sätt att bidra till en god immunitet och minskade risker.
 
Om man kombinerar vaccinationskrav med ett verkligt ansvar för det som står i hästägarförsäkran, så tror jag att vi har kommit en bra bit på väg. Det är viktigt att verkligen respektera att om det har funnits sjukdomssymtom i stallet de senaste veckorna så åker ingen häst bort. Inte ens om det "bara" är en förkylning, eller för den delen diarré. Det har spridits en del fall av virusorsakade diarréer på sistone. Ibland har de yttrat sig bara som diarré, ibland som rätt besvärliga koliker. Man kanske inte tänker på att kolik även kan ha smittsam orsak, utan associerar med foder, vatten och motion mest.
 
Om man stallar upp hästar på anläggningen finns ännu större skäl att vaccinera. Då ökar riskerna, när hästarna kommer närmare varandra, och dessutom under längre tid. Men influensa kan spridas rätt långt i luften, så det går att sprida bra ändå.
 
Nu är det få fall av hästinfluensa. Man kan hoppas att det fortsätter så. Men det finns mycket mer i andra länder, inte alls långt borta. Så kanske är det ändå nu vi borde gå till botten med frågan om att ställa krav på vaccination även på utställning och premiering.
 
 
0 kommentarer