Sälja eller inte...

Jag hade ju sagt att jag skulle sälja det ena eller kanske båda av årets föl. Så hur skulle jag nu välja då? Vem skulle säljas, vem skulle bli kvar? Eller skulle någon få stanna? Jag fick väldigt fort förfrågningar om båda fölen, från olika håll. Det gjorde inte valet enklare...
Men nu har jag bestämt mig. Tror jag. I varje fall för en tid framåt. Jag tror du anar hur det gick...
Båda får stanna. Eller i varje fall: båda får bli kvar ett år. Nästa vår tar jag ställning igen. Då har jag hunnit lära känna båda lite mer, och framför allt hoppas jag att jag har kunnat ge båda en riktigt bra grund. Jag tror att de är bra om de får gå kvar med sina mammor ganska länge, och jag tror på att ge dem tryggheten i sin flock. Och förstås att ha varandra att leka med. När man nu äntligen har fått två stoföl som dessutom är så jämna i ålder - det skiljer precis en vecka - så vill jag ta vara på fördelarna med det.
Och att få njuta av dem. Om du tittar på bilderna så förstår du nog varför jag vill det. De är bara så väldigt härliga - båda två, och redan två fina personligheter, Jag inbillar mig inte att det blir det minsta enklare att bestämma om/vilken jag ska sälja om ett år. Men det behöver jag ju inte fundera på just nu :-)
 
 
 
 
 
 
1 kommentar

Anmält!

Nu har vi anmält till sommarpremiering! Aska ska visas i Smålandsstenar och så har vi anmält Muska till Norra Ljunga.
Aska är visad där både som ett- och tvååring. Jag tycker att det är ett superbra tillfälle att komma ut och få nyttig träning för den unga hästen. Det är inte jätteviktigt hur det går, men det är klart att det är väldigt kul när det går så bra som det har gjort med Aska, som fått 42 poäng båda gångerna.
Nu som treåring är det lite viktigare. En av livets viktigaste visningar, så jag hoppas att alla som har en treårig fjordhäst (sto eller valack) ser till att anmäla till sommarpremiering! Helst skulle jag önska att alla visades som treåringar, då det är viktigt för avelsarbetet. Och också bra att få sin häst bedömd, plus att det fortfarande är bra träning.
Att jag anmält Muska är lite av en chansning. Om Aska får diplom så är Muska klar för Superelit. Då har hon fem diplomdöttrar och två godkända söner, vilket ger sju avkommor med minst 30 avkommepoäng (se storeglementet på Svenska fjordhästföreningens sida om du vill läsa mer om detta). Det är precis vad som behövs för superelit, så om Aska inte får diplom är det anmälningsavgiften borta - eller kanske ett stöd till evenemanget. Men jag tycker att det vore så roligt om hon kunde nå hela vägen fram medan hon ännu lever, så jag tar risken.
 
Om du vill visa din häst, så kom ihåg att anmäla i tid! Det går inte att efteranmäla, och anmälan ska vara inne ganska tidigt. Det är hög tid nu för de första platserna, så vänta inte! Läs mer på www. svehast.se
 
Det finns i år också möjlighet att tävla i handlerklass för ungdomar, och även det kan du läsa mer om på Svenska hästavelsförbundets sida. Ella kommer jobba när jag åker på premiering, så tyvärr ser det ut som att hon missar den chansen i år.  Om vi inte lyckas pussla ihop det på slutet. Jag hoppas på rekordmånga visade hästar i sommar!
 
 
1 kommentar

RÄTT att välja

Jag tycker att alla har rätt att välja själva om de ska stödja olika organisationer. Jag vill inte få ett medlemskap i ett politiskt parti och jag vill faktiskt inte heller få ett medlemskap i någon förening alls. I varje fall inte utan att vara tillfrågad och sagt ja eller tydligt ha önskat detta.
 
Nog för att man fått mer än tillräckligt av GDPR på senaste tiden, men på många sätt är det nog bra. Frågan är dock om inte aktivt samtycke borde krävas även för medlemskap i en organisation. Jag tycker inte att det känns varken bra eller rätt när jag läser följande på Facebook:
 
Känner du en djurvän som ska ta studenten? Ge bort ett medlemskap i Djurens Rätt - gåvan som gör skillnad. Medlemskapet gäller för hela 2018 och i medlemskapet ingår ett mjukisdjur att hänga om halsen på den som tar studenten.
 
Det kan ju kännas fint att ge en djurvän en sådan present. Men vet du vad det står för? Vet mottagaren det? Och vill mottagaren verkligen vara medlem i Djurens rätt?
 
Jag skulle bli arg och ledsen om jag fick en sådan present. Jag räknar mig som djurvän, men inte på det sätt som Djurens rätt vill ha det. Jag vill kunna tävla med mina hästar, och jag tror inte att de far illa varken av att ridas, köras eller tävlas så länge man gör det med kunskap och djurvänlighet som grund. Djurens rätt anser att man inte får utnyttja djur för sådana ändamål, fast de har tonat ner informationen om det på sin sida.
 
De är förstås helt emot all slags djurhållning inom lantbruket. Om du inte vill ha betande får och nötkreatur i det svenska landskapet, och om du tror att det vi kan odla grönsaker istället för gräs på de steniga åkrarna häromkring - ja, då kan det vara rätt val att stödja Djurens rätt.
 
För mig är djurrätt och djurvälfärd inte alls samma sak, och det har jag skrivit om flera gånger tidigare om du vill läsa mer. Sök till exempel "En riktigt dålig julklapp" eller "djurrätt". http://stuterikry.blogg.se/2016/december/en-riktigt-dalig-julklapp.html 
http://stuterikry.blogg.se/2018/april/valfard-eller-djurratt.html
 
Men oavsett vad du tycker i dessa frågor så tycker jag att det är en grundläggande mänsklig rätt att själv aktivt välja vad man vill stödja. Så ge inte bort något medlemskap, varken i Djurens rätt eller något annat. Det finns bättre studentpresenter, och kanske är rätten att välja, rätten att få vara så vuxen, en av de viktigaste sakerna vi kan ge de unga (och alla andra)!
 
 
0 kommentarer