Måste du ta av funktionärströjan?

Blev du tvungen att ta av dig funktionärströjan på Göteborgsvarvet? Du är välkommen till oss! I hästsporten behöver vi massor av funktionärer av alla slag. Alla som vill ställa upp för en god sak är välkomna. Gammal och ung, ovan och erfaren, köttätare och vegetarian. Alla behövs. Så om du fick gå hem utan funktionärströja från Göteborgsvarvet för att du ville ha en skinkmacka eller en korv är du välkommen till oss.
 
Självklart får man äta vegetariskt eller veganskt om man vill det. Men det är en helt annan sak att döma och exkludera andra som inte gör samma val. Jag tycker det är helt otroligt vilka formuleringar man valde i infon till funktionärerna. Jag är däremot inte så förvånad, för extremism i alla sina varianter brukar sällan vara varken god eller tillåtande.
 
Det finns inget gott i att hota och hata eller exkludera. Om arrangörerna tror att de arbetar för en god sak har de alltså skjutit långt bredvid målet. Inte kan det vara hållbart?
 
Det är också stor risk att deras ambitioner inte heller gynnar hållbarheten och miljön, som de tycks ha som skäl. Hur tror de att grönsaker gödslas? Och vet de hur mycket de betande djuren betyder för vår miljö och den biologiska mångfalden? De lyfts fram allt mer, och för mig som lever i en miljö där jag kan se det med egna ögon hoppas jag att fler ska komma och se hur det ser ut långt från asfalt och bilar, ute i steniga hagar som betas varje sommar. Välj lokala produkter av alla slag för att minska transporterna. Det är också viktigt för hållbarheten och miljön.
 
Välj svenskt kött om du vill äta kött. Då får du kött som är uppfött på ett sätt som håller en hög standard både vad gäller djurvälfärd och hälsa. Det betyder mycket för att hejda utbredningen av antibiotikaresistens. Och du gynnar det svenska lantbruket som betyder mer för landsbygden och miljön än vad många har förstått. Det är inget dåligt val att äta kött, om du väljer rätt. Inte ens för miljön. Men det är klart att du ska äta grönsaker också. En blandad kost funkar för de flesta. Hur man blandar kan variera, och självklart kan man äta vegetariskt ibland. Det är OK att erbjuda bara det. En helt annan sak att tvinga och utesluta.
 
Och vad du än väljer så var öppen för andras rätt att göra sina val. Jag talar gärna för det jag tror på, men det är en helt annan sak än att låta andra göra sina val. Om du vill komma med i ett härligt gäng är du välkommen som funktionär på fjord-SM eller vår riksutställning. Kanske har vi inte ens funktionärströjor, utan bara en och annan väst, men du är välkommen att vara med ändå! Bilderna är från fjord-SM förra året och visar några av våra goa funktionärer, som hade fina dagar tillsammans. Och jag vågar lova att detsamma gäller på en massa hästarrangemang i hela landet. Hör av dig - du är välkommen!
 
 
 
 
 
1 kommentar
Ingbrit Gunnarsson

Återigen så bra uttryckt! Håller med till 100%!

Svar: Tack!
Helena