Starta eller tävla

"Det är skillnad på att starta och att tävla" sa Unnis hopptränare Zara på träningen i torsdags. Klokt, tycker jag. Även på riktig, lokal tävling kan målet vara utbildning, en bra erfarenhet och ett träningsmål för ekipaget. Resultatet behöver inte räknas i rosetter.
 
Zara fortsatte och poängterade att även om man har en äldre häst så kan avdelning B (bedömning A) vara ett bra val i hoppning. För att bli trygg, för att ge hästen en bra runda och bygga självförtroende. Att tävla kan ibland rasera mer än att bygga upp. Men en väl avvägd start är en viktig bit på vägen.
 
Så i helgen ska både Unni och jag fokusera på att starta, inte tävla. Unni rider hoppning lätt E+ och jag lätt B dressyr, båda på lokal tävling. Unni är anmäld till avdelning B, eftersom det är ny höjd och det känns som en lagom utmaning. Och för mig är det över 30 år sedan sist, så det blir bra att koncentrera sig på att starta, att ha en bra dag på tävlingen.

Klart jag kommer vara nervös ändå. Men jag ska försöka andas och kanske till och med le. Njuta av att vara den enda med fjordhäst på hela dagen, och vara glad för det. Kanske inte domaren är - det får vi se. Denna domare har gett både Finja och Haldol 5,5 i betyg på gångarter, så med tanke på att särskilt Finja brukar få mycket beröm för detta, så känns det rätt bra att vi inte fokuserar så mycket på resultatet. Och så får jag förstås föröka göra allt jag kan för att få ett bättre betyg än så. Men när jag rider ska jag tänka på nu och det som kommer precis strax. 
 
Vi ska gå in och vara här och nu. Starta och genomföra - det är ju rätt stort om vi fixar det! Och så ska jag tänka på Ella, som tävlat så bra och framgångsrikt, och hur många gånger hon också tränat på att tävla, startat och efter hand verkligen tävlat och levererat allra mest när det gällde. Bilderna visar några av dessa tillfällen. Och att det tar tid, lång tid, att komma dit. Om någonsin?
 
 
 
 
 
 
3 kommentarer
Sofia

Hej, Följer din blogg, det är min dagstidning:-) Så härligt med en daglig stor dos fjordhäst och lite annat matnyttigt däremellan. Stort tack för att du är så ihärdig och flitig med ditt skrivande.
Nu en fråga. Kan du utveckla avdelning B och bedömning A? Hur man på ett bra sätt anmäler sig och får officiella resultat med en fjordhäst (-ponny) trots att man själv är vuxen.
Fjordiga hälsningar, Sofia

Svar: Hej! Tack, så roligt att höra!Avdelning B var från början avsedd för unghästar mm, men här ser man allt oftare även andra skäl till att ekipaget inte vill tävla mot klockan (i hoppning), då den alltid går i bedömning A, dvs man rider en grundomgång och det är bara fel som räknas (och att vara inom maxtid). Alla felfria får rosett. Ibland sätt riktiga hoppklasser ut i bedömning A, men ibland är även låga klasser som lätte E A:0- A:0, dvs man rider i två faser och det är felfri och snabbast som gäller.
Om man är vuxen kan man delta i avdelning B med en fjording som har mätintyg som ponny.
I dressyr får man även som vuxen tävla på en ponny, men bland de stora hästarna. Desolett är c-ponny och var klart minst idag, men inga problem med det.
Så både att tävla avdelning B i hoppning och att rida vanlig klass i dressyr funkar bra. Om tävlingen har status som lägst loka är resultatet officiellt.
Och sen finns ju fler grenar - läs och inspireras gärna i regler för fjordcupen på SFFs hemsida - där finns många exempel.
Lycka till!
Helena

emma

åh så fin

Svar: Tack! De flesta bilderna visar Haldol Kry, men i ponnylaget (som vann division 2) är det Desolett Kry.
Helena

Anonym

Sofia: Avdelning B är mest för orutinetade hästar och ryttare. Det finns ingen tid( mer än maxtid ). Bedömning A är en runda utan omhoppning och inte tid så alla med lika antal fel är likaplacerade

Svar: Tack! Bra att få hjälp med kommentarer när jag har fullt upp med att rida :-)
Helena