Klövhälsodata och djursjukdata

Ibland blir jag som hästuppfödare avundsjuk på alla bra fakta som finns om kor. De har ju sedan många år djursjukdata med individregistrering av alla veterinära diagnoser. Detta ligger som värdefullt underlag för avelsarbetet, och man kan avla för friskare kor.

Nu har det tillkommit registrering av klövhälsa. Klövvårdarna lägger in uppgifter om de fynd som görs i samband med verkning. 450.000 sådana individregistreringar görs per år och det täcker 95 % av korna. Imponerade. Och användbart.

Med hjälp av dessa siffror kan man ta reda på en massa spännande saker. Till exempel hur frekvensen av olika klövproblem ändras över tid (förutsatt att registreringarna görs lika). Men också hur vissa tjurar bara har hälften så mycket hälta bland sina döttrar jämfört med andra. Alltså kan man avla för friskare fötter, trots att det förstås är en massa miljöfaktorer som spelar in.

Givetvis är det lättare när det är så stora avkommegrupper som i koavel. Men med bra data så kan man komma längre än man kanske trodde. Det finns ju felkällor, som att det blir fel diagnos eller i vissa fall ingen diagnos, trots att den finns. Faktorer kopplade till ägaren och till veterinären, och inte alls något som har med djurets genetiska förutsättningar att göra. Men om man samlar in tillräckligt med uppgifter så kan det gå att använda ändå.

Så jag drömmer om att vi ska få registrering av djursjukdata hos häst, kopplad till individ och stam. Då skulle vi på riktigt kunna arbeta för bättre hållbarhet och sunda hästar. Visst kan man få jobbiga svar ibland, men i längden bra för alla.

 
 
 
0 kommentarer