Vaccinerad och vaccinerat

I förra veckan vaccinerade jag mig mot influensa. Jag tillhör inte en riskgrupp, men tycker att det kan vara värt att betala för. Både för min skull - att betydligt minska risken att få influensa och stor chans att det blir lindrigt om jag ändå får en släng av det - och för att bidra till att skydda andra som är känsliga. Ju färre som får sjukdomen ju mindre smittspridning, vilket är bra för alla.
 
Det har också varit högsäsong för vaccinationer i stallet. Ina och Iska har nu fått sin tredje dos vaccin mot botulism och är därmed grundvaccinerade mot det. Till helgen har jag tänkt starta upp deras vaccinationer mot hästinfluensa och stelkramp. Så här långt har det fått lita till det skydd de fick via råmjölken, men nu är de så gamla att deras eget immunsystem ska vara redo för att kunna svara bra.
 
För botulism anges en lägre ålder att börja vid, och därför är de klara med den. Dessutom har jag inte sprutat mammorna mot botulism i slutet av dräktigheten som jag gjorde med stelkramp och influensa, så det finns flera skäl att ta det tidigare.
 
Något jag inte tänkt så mycket på förut är att det är bra att dela upp vaccinationer. Ja, stelkramp och influensa finns ju väl beprövade kombinationspreparat, så där ser jag inga problem. Däremot finns det nog skäl att inte ge flera andra samtidigt, om man kan undvika det. Det kan förstås bli dyrt och krångligt att dela upp vaccinationer, men när de olika vaccinen godkändes så gavs de ju ensamma och inte i kombination.
 
Om hästen skulle reagera så kan det dessutom bli väldigt svårt att veta mot vad om den fått flera på en gång. Nu är det faktiskt inte alls så ofta som hästar reagerar efter vaccination. Och nästan alla reaktioner är lindriga, som en liten svullnad/stelhet eller lite tempstegring.
 
Det har också varit dags för omvaccination av Aska, Finja och Desolett. Desolett är den enda av våra hästar som alls har reagerat mot vaccin. Det var rätt många år sedan, och har inte hänt sedan. Jag kände inte av min spruta heller. Och jag är så glad att det finns ett så bra sätt att få skydd mot allvarliga sjukdomar.
 
 
 
0 kommentarer