Blir det bättre?

 Konkurrensverket har granskat djursjukvården, kan man läsa i senaste numret av Råd & rön. Tidningen skriver att Konkurrensverket vill utvidga konsumenttjänstlagen så att den omfattar behandlingar av levande djur och att veterinärvård ska kunna behandlas av Allmänna reklamationsnämnden.

Då blir veterinärer skyldiga att avråda från behandling, till exempel om djuret är för sjukt”, säger Leif Nordqvist, utredare på Konkurrensverket. Det kan ju låta fint.

Men jag blir orolig. Tror de verkligen att det skulle bli bättre? Och har de satt sig in i övrig lagstiftning på området ordentligt? Djurägaren är redan idag skyldig att skydda sitt djur från onödigt lidande. Självklart är veterinärer därmed skyldiga att avråda från behandling om djuret är för sjukt. Inte av ekonomiska skäl, men av djurskyddsskäl.

Och visst händer det att djur överbehandlas idag. Veterinärerna har säkert sin del i detta. Men jag tror att djurägare som vill klamra sig fast vid den sista gnuttan hopp är en viktigare faktor. Fler och fler vill ”rädda” djur, och djur spelar en väldigt stor roll som vänner och familjemedlemmar.

Men veterinärens arbete kan redan idag granskas av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Förvisso en rätt långsam hantering av ärenden, men jag tvivlar på att något blir bättre av att lägga till en myndighet till i sammanhanget.

Jag gillar inte tanken på att jämföra vård och köp av djur med att köpa varor och tjänster. Jag tycker det vore mycket mer angeläget att få bort djuren från konsumentköplagen än att lägga till dem i konsumenttjänstlagen. Även när alla förutsättningar är bra och alla gör enligt regelboken händer det ju att det går dåligt med en behandling. I värsta fall att djuret dör.

Det är hemskt och sorgligt när det sker, men det behöver inte vara någons fel. Och jag tror att om veterinärer ska hållas ansvariga för sådana händelser, när de inte beror på misstag, så kommer det att leda till att djursjukvård blir betydligt dyrare. För att veterinärerna vill ta extra prover, dubbelkolla saker och skaffa sig dyra försäkringar för att skydda sig vid sådana händelser.

Konkurrensverkets granskning hade haft sin början i klagomål om ökande kostnader för djursjukvård. Detta hade de därför granskat, och de hade funnit att konkurrensen var god mellan veterinärer, och att det finns möjlighet att välja. De kom fram till att de ökande kostnaderna beror på en hög betalningsvilja och önskemål om avancerad vård, som gör att även kostnaderna för försäkringar ökat. Konkurrensverket vill därför att det ska bli lättare att jämföra försäkringsbolag och att kunna byta.

Det kanske kan vara en tanke. Men att föra in vård av levande varelser i något som ska hanteras av Allmänna reklamationsnämnden tror jag kan blir riktigt tokigt. Jag hoppas att det aldrig kommer längre än till att bli ett förslag.

 

0 kommentarer