Turas om

Muska och Finja samarbetar bra med att ta hand om fölen. Lära dem hyfs och se efter busungarna. Ja, när ingen annan gör det förstås. De umgås en hel del med hela flocken.
   
Men när de ska sova - då är det bäst med en mamma som vakt. I lördags hittade jag Muska i ligghallen med båda fölen som sov middag. Resten av flocken var ute och betade en bra bit bort.
 
 
Och ibland är det Finja som tuffar runt med dem i hagen. I vissa stunder kan det vara svårt för den som inte vet det redan att se vems föl de är. Men diar gör de bara på mamma. Det händer ju att ston släpper till flera föl, men vanligare att de inte gör det.
 
Det har inte hänt hos oss, men för många år sedan kom Muskas moster Sölvine hem till oss för betäckning och fick gå i samma hage som Muskas mamma Klarette, Sölvines halvsyster. Båda hade föl, och Klarettes föl fick dia Sölvine. Ofta är det just nära släktingar som gör så. Lite intressant, tycker jag. Det finns mycket att fundera på när man studerar hästar i flock. Alltid lär man sig något.
 
 
 
 
0 kommentarer