När blir det som vanligt igen?

Vågar vi åka ut och tävla? När blir det som vanligt igen? Hur stor är risken att få smitta? Vågar vi åka på träning? Varför stänger de inte alla tävlingar några veckor så att allt blir bra?
 
Ja, frågorna haglar i dessa tider. Ingen har väl undgått att höra om hästviruset som dödar hästar på en ridskola utanför Stockholm, en förfärlig och tragisk historia. Och det är klart att det skapar oro.
 
Ibland antar den orimliga proportioner, det finns tendenser av hysteri och bannlysning. Men allra mest tänker jag att det är hög tid att inse att detta var inte oväntat. Och om vi inte ändrar rutinerna så kommer det hända igen. I större eller mindre omfattning. För den som drabbas är varje individ lika stor katastrof. 
Vi har inte tidigare haft ett så stort utbrott av neurlogiska symtom kopplat till eqvint herpesvirus, men det har förekommit i andra länder, även i Europa. Och vi har haft fall förut. Dessutom har vi under ganska många år haft alldeles för många fall av kvarka, och även av denna sjukdom dör en del hästar. Tack vare vaccination är förekomsten av influensa låg, men annars är också det en sjukdom som skördar offer. Och där det nyligen kommit in fall från utlandet, igen. 
 
Så det är dags att ta smittskydd på allvar. Nu! Kanske kan det bli det som är det positiva med ett så här tragiskt och uppmärksammat fall - att fler förstår att det som många veterinärer försökt få gehör för under många år är viktigt. Att man med rätt rutiner kan göra skillnad.
 
Ja, det blir lite krångligt, och det kostar lite mer. Men jämfört med ett utbrott så är det inget, eller hur. Det är inte så dumt att det finns regler om hur tävlingsboxar ska rengöras och saneras, även om det hånades av många när reglerna kom. Och det går att ha krav för nya hästar som ska in till en anläggning, och det gör skillnad.
 
Så jag tänker att det ska inte bli som vanligt igen - det är dags för bra rutiner för att förebygga smitta. Jag tror att detaljreglerna bör utformas efter vars och ens förutsättningar, och att det kan vara en bra idé för alla att ta fram ihop med sin veterinär. Men här kommer några korta punkter:
* Byt till rena kläder (kom ihåg skorna!) om du rider (eller gör något annat) i mer än ett stall. Och tvätta händerna!
* Isolera nya hästar, minst tre och gärna fyra veckor. Om de kommer från utlandet eller handelsstall så bör de isoleras på annan plats än en anläggning med många hästar. Att köpa svenska hästar är en mycket mindre risk på flera sätt - det kan vara värt att tänka på.
* Ha rutiner så att sjukdom upptäcks - tempa gärna och åtminstone vid misstanke. Isolera sjuka hästar/misstänkt sjuka hästar, och kom ihåg att reglerna i hästägarförsäkran gäller alla hästarna på anläggningen även om den sjuka isolerades vid första symtom.
* Agera enligt hästägarförsäkran även för träning och liknande, och kom ihåg att "bara en förkylning" också är en smitta, som i värsta fall kan vara något ganska allvarligt.
* Vaccinera mot hästinfluensa (och stelkramp förstås), och överväg vaccination mot virusabort.
* Ha med egen utrustning för att mocka, vattna mm din häst på meeting. Och tänk på att uppstallning på tävling alltid är en ökad risk. Undvik att klappa andra hästar och be publik, tränare och andra hästägare att inte klappa din häst (däremot är jag inte orolig när grannens barn står vid staketet till min hage - de har inga egna hästar och klappar inga andra hästar den dagen).
* Se till att hovslagare, veterinär m.fl. kan ha sin utrustning på ren plats, kan tvätta sig med ljummet vatten och kan torka sig. Fråga gärna om du ska skaffa besökskläder för dessa personer.
 
Bra rutiner och respekt för smitta gör skillnad. Då kan vi tillsammans få ett mycket bättre läge - det vore väl skönt!
 
 
 
0 kommentarer