Avla på en medelmåtta?

 I söndags hade vi del två i avelskursen på Skype. Drygt 30 engagerade deltagare och massor av bra frågor och reflektioner fick Sanna Soleskog och jag. Kul!
 
En av frågorna var: Ska jag avla vidare på mitt medelmåttiga sto? En intressant fråga, som i sig själv väcker frågor. Varför frågar personen? Vad är en medelmåtta? Vem avgör det och på vilket sätt?
På kursen fick hon ganska allmänna svar. Det blir ju så. Man kan inte gå i detalj på en enskild häst. Och vill inte alltid lämna ut allt. Men jag kunde inte låta bli att tänka mer på detta, och jag fick lite mer information.
 
Stoet i fråga hade fått två föl, båda i klass I. Redan det säger mig att hon är ett helt OK avelssto. Fölen håller tillräcklig kvalitet för att gå i bästa klass. Eller ja, det beror ju på hur man ser det. De var inte toppklass, vinner inte utställningar och sonen räckte inte som hingst, dottern fick inte diplom.
 
Men om vi ska få tillräckligt med bra och användbara hästar måste vi avla på lite fler än absoluta toppen. Särskilt när det gäller ston. För hingstar kan man ha ett lite tuffare urval. Men även här bedhövs en bredd, inte minst för att bevara den genetiska variationen, och minimiera inavelsriskerna.
Dessutom finns det ju mer än exteriöra kvaliteter i urval av avelsdjur. Detta sto var AB-premierat tack vare tillräcklig exteriör (klass 1) tillsammans med bra prestation. Nej, hon hade inte diplom, och hon var nog lite tung i typen och kunde ha bättre trav.
 
Men hon hade tävlat i flera grenar med bra resultat. Inga toppresultat här heller, men ungefär som med exteriören - rätt bra gjort. En bussig och stabil häst, som också hade fått avkommor med fint temperament. Snälla hästar som många klarar av.
Dessutom hade hon en stam som inte är den allra vanligaste. Inte den mest unika heller. Men ganska lätt att hitta hingst till. Och om man tänker till ganska lätt att hitta en hingst som har stor chans att förbättra de saker man efterlyser hos henne.
 
Så för det första tänker jag att det där stoet var ingen medelmåtta. Det är en bra häst! Att ägaren upplever att hon kanske "bara" är medelmåtta eller knappt det kan bero på att på utställningarna ser vi inte alla de sämsta, de som ligger under snittet. För en stor del av dessa visas inte, eller visas bara en gång. De bästa är det ju roligare att komma tillbaka med.
 
Och sedan tänker jag att man ska summera alla hennes egenskaper. En tillräckligt välbyggd häst med god hälsa, bra temperament och samarbetsvilja - ja, nog räcker det långt. Jag vet att sådana är väldigt lättsålda. Att det inte precis går att enkelt tjäna pengar på att föda upp dem är en annan sak, men nog hoppas jag att detta sto ska få några föl till!
 
Alla bilderna i inlägget visar vår uppfödning Hejde Kry, som är en högt uppskattad häst hos sin familj, och som så smått börjar komma ut på tävlingsbanan. Han har hittills fått som mest 39 poäng exteriört, och som jag ser det är det alldeles tillräckligt bra för en bra valack tillsammans med en massa andra goda egenskaper. Han ger precis så mycket glädje som Ellas uttryck visar.
1 kommentar
Sara Ekman

Intressant! :) Tänker att det ska ju finnas hästar till alla, inte bara de som vill tävla på hög nivå, så är väl jättebra att avla på "medelmåttor" om de är trevliga individer :)

Svar: Ja, och avelsmålen är ju olika i olika raser. Men även med det beaktat så är der bra att väga in en helhet. En medelmåtta med svag hållbarhet är kanske mindre bra val.
Helena