Medlemsavgifter

 
Vid den här tiden trillar det in många fakturor. Lagom till att man är extra fattig efter jul ska det betalas mer än vanligt. Ovanpå alla utgifter för el, mat och annat kommer räkningar för diverse medlemsavgifter.
 
Jag betalade nyss 1325 kr för medlemsskap i tre föreningar. Och jag är inte klar med det. Det kommer några till.
 
Jag förstår att det känns tungt för den som har svårt att få pengarna att räcka. Som tur är så kan man oftast vänta en eller två månader innan detta måste vara betalt. Ja, fast det är klart att om man vill tävla då behöver man betala både medlemsavgiften och licensen för häst och ryttare innan. Andra föreningar är lite mer flexibelt.
 
Men vad är då medlemsskapet? Jag förstår att känslan när man sitter med räkningshögen är att man har köpt sig en massa rättigheter. Och det har man väl också. Rätten att få gå på möten och påverka, göra sin röst hörd, rätten att tävla för sin förening och en del till.
Men man har ju också köpt sig rätten att vara med och bidra. Det är ju därför medlemsavgiften "bara" är några hundralappar i de flesta föreningar. För att vi hjälps åt att ordna allt det som vi vill att föreningen ska ge alla oss medlemmar. Hugger in som funktionärer så att det blir tävling och utställning, fixar fika och säljer lotter.
 
Medlemsavgiften är inte att vi har köpt rätten att andra ska jobba åt oss. De pengarna räcker oftast bara till att betala den grundadminstration som gör att det finns en förening. Tanken med en ideell förening är ju att vi hjälps åt för att det ska bli roligt, billigt och så som vi vill ha det. Det finns ekonomiska föreningar och föreningar som avlönar personal för olka insatser, men de flesta ideell föreningar bygger på ideella krafter.
Att bli medlem och betala sin medlemsavgift är bra. Ett sätt att stödja föreningen. Men det är bara en början. Ska det bli något gjort så får vi också förenas och hjälpas åt.
 
Fundera gärna en stund på vad startavgiften skulle vara om alla skulle ha skälig timlön för sitt arbete med tävlingen. Eller fundera ännu hellre på vad du kan göra för att bidra. Alla kan göra något, och de som redan jobbar blir glada när någon kommer och erbjuder sig. Prova gärna det!
 
Det är ofta mycket roligare än man tänkte, för man kom med i en gemenskap. Och allra roligast blir det när vi är många, för då behöver var och en bara göra lagom mycket. Det är ju det som är själva tanken, från början alltså.
 
 
 
1 kommentar
Josefin

Åh, superbra inlägg! Detta delas vidare! Så hoppas vi på att några som inte riktigt förstår varför man ska vara med och hjälpa till förstår. :)

Svar: Tack! Tänk vad bra det blir om fler är med och bidrar.
Helena