Växer och växer

När vädret är rått och grått och ylande midvintervindar drar runt knuten, då passar det bra att ta in unghästarna för lite pyssel i stallet. Lyfta hovar, borsta, mysa och träna på att vänta fast boxdörren öppnas. Små saker som gör så stor skillnad om de kan och vet hur det ska vara.
På bilden ovan: Iska med Aska i bakgrunden.
 
Senast passade jag på att kolla mankhöjden också. Ina och Iska växer så det knakar. Ina var 126 cm och Iska 124 cm i mankhöjd, så det blir bra storlek på båda, som det verkar. Min allra första fjordhäst Musella var 120 cm när hon kom till oss vid nio månaders ålder, och hon blev 142 cm. Att Ina blir större än så är jag ganska säker på, och kanske Iska med. Säker kan man inte vara, för det är rätt olika när och hur de växer.
Ina närmast och bakom henne Iska:
 
Aska fick också komma in en stund. Hon var 145 cm, och jag tror att det är ganska säkert att hon kommer stanna inom ponnymått. Om vi åker och mäter någon gång får vi se - det beror på vad hon ska tävla med tiden. Nu är hon dräktig så i år blir det inte. 
 
Jag passade också på att ta en titt i munnen igen. Allt såg bra ut. Hon har bytt ut de första mjölktänderna mitt fram av framtänderna, vilket får mjölktänderna bredvid att se puttiga ut. Men de nästa står i tur att trilla snart, och sedan ryker de sista av dessa om ungefär ett år till.
 
Hon har inga vargtänder, och det kollade jag senast i somras, men jag passade på att kika efter det en gång till, för det händer att de kommer sent. Men inga alls, så då hoppas jag vi slipper fundera på sådant. Lite mysig borstning fick avsluta hennes stund i stallet, och sedan var det slut - alldeles för tidigt, som så ofta när det gäller Aska.
 
Hur stora är era nyblivna ettåringar?
 
0 kommentarer