Är det viktigt att visa en valack?

Är det verkligen viktigt att visa en valack - den blir ju aldrig en avelshäst? Många ställer sig undrande över varför vi pratar så mycket om att även valacker ska visas på sommarpremiering eller utställning, och varför det numera delas ut diplom även till treåriga valacker. Självklart kan man tycka olika om detta. Jag ser flera skäl som talar för att de ska visas. 
 
1. Att tränas inför och sedan visas på en sommarpremiering eller utställning är nyttig miljöträning och erfarenhet för en ung häst. Det är ett bra träningsmål, och man får många nyttiga pusselbitar på köpet. 
 
2. För att kunna göra en avkommevärdering av hingstar och ston behöver så många hästar som möjligt bli bedömda. Vi har idag små avkommegrupper i många raser, och det är då extra viktigt att en så stor andel som möjligt kommer till bedömning. Annars kommer vi helt enkelt inte upp i så många avkommor att vi hinner ta tillvara de som nedärver de bästa egenskaperna, inte i tid i alla fall. Även när de finns stora grupper är det viktigt att så många som möjligt blir bedömda för att få en bra säkerhet i värderingarna. 
 
3. För mig som uppfödare är det en viktig drivkraft. Det ger mig underlag att bedöma mitt avelsarbete, förbättra det och få ny inspiration. Att föda upp hästar kostar mycket tid, kraft och pengar, och att få resultat från mina uppfödningar är en viktig sporre. Jag förstår att inte alla inser vidden i att motta pris för sitt superelitpremierade sto, men för mig är det sådant som ger inspiration att fortsätta ett tag till. Jag pratar därför alltid med mina hästköpare om detta. Jag vet att ingen kan tvingas, men jag blir oerhört ledsen när det inte blir gjort.
 
Om man åker och visar en gång redan som ett- eller tvååring ökar chansen att det går bra när de blir tre, och resultatet blir viktigt. Så visa gärna din unga häst mer än en gång, och i min drömvärld kommer alla treåringar fram till bedömning. Och om det inte blir gjort då så går det visa även vuxna valacker. Tänk om alla blev bedömda minst en gång. Då skulle jag vara glad. Och då skulle vi ha ett fantastiskt underlag för det fortsatta avelsarbetet! Dessutom är det ju kul!
 
 
 
1 kommentar
Efwa

Som köpare och säljare känns det också viktigt att valacken blivit visad.
Som säljare är det ju ett försäljningsargument och för köparen ett bra verktyg för att veta vad de får hem.
Ju mer den blivit visad desto mer kan man läsa ut av siffrorna.


Svar: Precis. Jag tänker både resultatet, och att den fixat resa, ny miljö mm. En viktig dokumenterad erfarenhet.
Stuteri Kry