Stärka immunförsvaret?

”Jag tror att det är bättre att de får stärka sitt immunförsvar.” Jag har hört kommentaren många gånger, både som svar på varför någon tycker att det är onödigt att vaccinera eller varför man inte ska jobba med smittskyddsrutiner. ”Om de får en infektion ibland så blir de inte så sjuka nästa gång” är en variant på samma tema.

De som säger så har inte mycket koll på alla fakta och vetenskap som finns inom detta område. Och de har nog helt glömt alla som blir allvarligt sjuka och i värsta fall dör av den där ”stärkande infektionen”. Det gäller de som är motståndare mot vaccination mot mässling, och det gäller de som har djur.

Dessutom verkar de ha glömt hur lätt det är att åka på en ny infektion efter den förra, och hur sjuk man kan bli då. Den här vintern har jag pratat med flera som haft en rätt stillsam förkylning först och strax efter åkt på en riktig smäll av influensan. Bara som ett exempel. Samma sak händer djuren. För infektioner stärker inte immunförsvaret.

Det fungerar helt enkelt inte så. Immunförsvaret är väldigt bra på att lära sig känna igen ett smittämne och bilda antikroppar mot det. Detta sker när man går igenom en sjukdom och samma sak händer vid vaccination. Skillnaden vid vaccination är att man slipper bli sjuk. Att man har antikroppar mot en sjukdom (t.ex. mässling) antingen efter vaccination eller sjukdom, gör dock inte att man är ett dugg bättre rustad mot nästa infektion (t.ex. vattkoppor). Men om man är vaccinerad och har sluppit gå igenom den första sjukdomen så är det snarare tvärtom så att man är bättre rustad att orka stå emot nästa infektion, som det kanske inte finns vaccin mot.

För djur finns det också flera snygga uträkningar av hur lönsamt det är att undvika smitta. Och då menar jag ekonomiskt, att smittor kostar massor att ha. Till det kommer allt djurlidande och all oro, som är svårt att sätta pengar på.

Om du nu vill hålla immunförsvaret i bra trim så finns det lite annat man kan fokusera på. En bra början är att se till att ha en bra och balanserad utfodring, och där en del mineraler och vitaminer är extra viktiga. Selen och E-vitamin är ett par exempel, som det dessutom är för lite av i en del foderstater, om man missar mineralerna. Att minimera stress är en annan viktig sak. Ge hästen ett bra hästliv, med trygghet i flocken, rejält med grovfoder för långa ättider och möjlighet att röra sig i stor hage med sin flock under en stor del av dygnet, är några exempel på hur man skapar en miljö för bra hästvälfärd, och som är bra för immunförsvaret.

Så stärk immunförsvaret med en bra hästhållning, och vaccinera din häst mot hästinfluensa och stelkramp i varje fall. Det borde vara självklart för alla hästar som någon gång tas ut bland andra hästar, och för säkerhets skull även för de som stannar hemma. Det händer ju att smittan kommer till sådana stall också.

 
1 kommentar
Katarina

Jag är tvärt om och funderar på att vaccinera oftare istället. Diskuterade det med min veterinär nyligen, han är inte från Sverige och i andra länder har man andra råd angående vaccinering. Framför allt tänker jag på stelkramp, eftersom min lilla häst har en förmåga att skaffa sårskador i tid och otid..

Svar: Bästa valet är att vaccinera lagom. Man kan vaccinera så mycket att man får sämre skydd. Så det bör inte gå mindre än tre månader mellan vaccination mot influensa (utom när man grundar). Mot stelkramp räcker helt klart vartannat år, och även tre år är lugnt enligt bra svenska studier. Men det ska inte vara någon fara att ge årligen, om du vill.
Stuteri Kry