Vad är ett trick?

 
 
Unni tränar trick med Denver. Men vad är egentligen ett trick? Är det bara sådant som man kan visa upp och som är lite cirkus eller spektaktulärt?
 
 
Det som Denver gör är ju "riktiga" trick.  Redan när han flyttade hit var han expert på att "le". Han drar upp överläppen och hoppas på godis. Han kan det på kommando, och ibland provar han ändå - man kan ju hoppas det lönar sig. Han är ju rätt charmig när han försöker...
 
 
Sedan har hon tränat in fler saker med honom. Han kan lyfta ena frambenet, hälsa och han kan böja sig långt åt sidan. Nu börjar det gå bra att buga också, att sänka ner framdelen lågt och buga fint.
 
Jag har ofta tänkt att Aska nog skulle gilla sådan träning. Lätt att motivera, snabb i tanken. Fast vi har inte kommit igång.
 
Eller har vi det? Senast jag klippte hennes man hade jag tagit in henne i boxen och hon stod och rotade i fodret. Då är det svårt att klippa manen bra. Så jag motade bort henne och sa åt henne att stå still. Hon blängde lite och kikade mot fodret, men stod kvar stilla. Jag belönade henne med en bit morot och sa att hon var duktig.
 
Hon slutade kika mot fodret, stod som ett ljus. Jag klippte manen, berömde ett par gånger under tiden, och visade henne att hon gå och äta igen sedan, när jag var klar. Fast först en massa beröm. Jag hade en nöjd häst, en klippt man som såg helt OK ut och kände mig glad. Det var ju bra bara det. Jag vet inte om det kan kallas trick, men jag tänker att stå still och bara vänta helt lös är ett rätt användbart "trick". Att det gick in så enkelt beror antagligen på att jag bett om samma sak vid ridning och körning. Men jag är ändå glatt överraskad att vältimad belöning gav en så bra respons, trots att det låg mat kvar som kunde störa. Jag borde verkligen göra mer av detta.
 
0 kommentarer