Miljösmart utfodring

Långt efter att de flesta stallat in sina hästar och inlett vinterns foderstat så släppte jag mina på nytt bete. Den 20 oktober fick de gå ner på återväxten nedanför vinterhagarna, där de inte betat förut i år.
Grönt och frodigt bete fick de, och de var så glada att de vägrade gå hem till ligghallen första dygnet, fast det regnade. De trivdes perfekt.
Hassle fick en del, och så en tom bit mellan och sedan drygt hälften till de andra. Jag tänker att Hassle kanske få mellanbiten när de andra har fått gå hem till vinterhagarna.
Man kunde ju ha skördat detta och plastat in, men jag tänker att det finns flera fördelar med att göra så här. Jag sparar en massa jobb, både att köra foder och att mocka. Dessutom sparar vi in på pengar och diesel för att slå och pressa fodret - bra för miljön.
Det är säkert också bättre för miljön att hästarna går på växande gröda, mark täckt av gräs, jämfört med att de trampar upp i vinterhagarna och gödslar där.
Och så gillar de att beta. Det är gott att äta ensilage, men det finns inget som att få beta, så de älskar att få så lång säsong som det går.
 
När de tycker att det är uselt väder får de knalla hem och sova inne samt äta halm. Och om ett tag blir de instängda i vinterhagen för att inte trampa upp vallen. Men ett litet tag till njuter både de och jag!
 
2 kommentarer
vrtpriotv.blogg.se

Vilken fantastisk möjlighet att kunna ge sina hästar den här årstiden.

Svar: Tack! Inte alla år det fungerar, men så uppskattat!
Stuteri Kry

Anonym

Här betar en grupp tackor fortfarande och hästarna ska få gå iväg och beta en hage några dagar till.

Svar: Härligt att höra att det är fler. Tror mina ston får lämna fältet i helgen. Hingsten kan få sista biten då.
Stuteri Kry