Bara potatis?

"Ja, det är bara potatis" sa jag i söndags när jag lyfte ut en långpanna ugnsbakad potatis ur ugnen. Det var färgrant och gott, men det var inga andra rotfrukter, utan bara potatis.
Eller vadå bara? Potatis är bra mat, och om vi låter bli att degradera den till "mjölig" eller "fast" ( https://stuterikry.blogg.se/2019/october/mjolig-potatis.html) så kan vi lära känna en massa härliga färger, former och smakskillnader.
 
Den klassiska knölen passar bra till olika saker beroende på sort, och det är värt en upptäcksresa, och bra potatis är värd att inte vara lågpris. Det är ju billigt ändå jämfört med det mesta.
 
I min långpanna samsades tre olika sorter, alla svenskodlade och inköpta i gårdsbutiken i Holmtebo. Jag passade på att köpa några sorter till, då jag upptäckte ett par jag inte testat innan. Tillsammans med lokalproducerad vildsvinsstek kändes de bra i magen och smakade prima. 
 
Många fina namn har de också, och det har ju inspirerat hästuppfödare till kul hästnamn hos mer än en. Några har blivit både kända och duktiga. Alla kanske inte vet att det är potatissorter. King Edward, Magnum Bonum, Bintje, Amandine och Blå Kongo är några fina potatisnamn, men det finns många fler. Vilken är din favorit?
 
 
0 kommentarer