WE-hinder: grind

 
Grinden är ett WE-hinder som jag tyckte var rätt svårt till att börja med. Och visst kan mycket gå fel, hur lätt som helst, men när hästen är trygg med hindret (och som Aska har koll på genomförandet) så är den rolig och nyttig.
Så här står det i hinderbilagan i reglementet:

Hindret ska vara av stabil konstruktion och bestå av två upprättstående grindstolpar med ett rep eller en fast grind däremellan. Avståndet mellan grindstolparna ska vara minst 2 meter. Grinden ska öppnas och stängas med ett handtag. Rekommenderad höjd på grinden är minst 130 cm. Grinden ska gå att öppna åt båda hållen.

Hindret påbörjas vinkelrätt mot öppningen. De sista stegen fram till hindret rids i skritt. Hästen vänds så den står parallellt med grinden och gör halt vid handtaget. Ryttaren tar därefter handtaget och rider genom öppningen. När hela ekipaget passerat genom flyttas hästen och gör halt så den står parallellt med grinden. Ryttaren stänger därefter och lämnar hindret i transportgångart, om möjligt vinkelrätt.

I teknikmomentet får grinden inte släppas under utförandet men det är tillåtet i speedmomentet. Om grinden tappas ska ryttaren försöka få tag på den igen och slutföra hindret inom maxtiden 30 sekunder. Vid repgrind får repet aldrig svingas över hästens eller ryttarens huvud eller handtaget träs över armen, skulle så ske avbryts ritten av domare och betyget på hindret blir 0.

Deb-LD - grind får inte användas
LC-LB - endast repgrind med öppning på vänster sida får användas
LA-Svår - öppning på av banbyggaren valfri sida vilket innebär ryggning genom grinden får användas
LC-Msv B - repgrind får ridas med tvåhandsfattning
Msv A -Svår - hindret rids med enhandsfattning

När man ska bygga en grind använder nog de flesta ett par hinderstöd. En del har finurliga konstruktioner som hängs på stödet, och man kan ju ha en krok att hänga grindöglan på. Viktigt att den står tillräckligt stadigt (och att man släpper repet om man riskerar dra omkull grinden). Vi har lagt på en bit av ett däck för att göra ett lätt hinderstöd stadigare.

Ett långt grimskaft eller liknande duger bra till grinden. Jag tycker det är bra att repet är ganska rejält, så det inte liknar elrep...

Många hästar behöver vänja sig vid repet. Man kan ta loss det och rida med det hoprullat som en lasso. Eller så kan en person på marken sköta repet medan du rider hästen. Att träna vägen helt utan rep är också en bra början. En del hästar kan känna sig rätt trängda mellan stolparna.

Ta det steg för steg och få hästen trygg. Då kommer det ordna sig. Ovan finns två bilderserier med Ella och Aska på DM i fjol, första visar speed (syns när de ger sig av) och andra teknik. Ella och Finja visar hur det kan se ut på träning hemma:

I lätta klasser rider man mot repets mitt och vänder åt vänster vid grinden. Stanna där du når att lyfta av grinden på den vänstra sidan och rid sedan genom grinden (du håller grinden i höger hand hela tiden, och tänk på att hålla så att du kan släppa lätt!). Man får hålla i både tygel och repet om man vill i lätt klass.

Sväng höger när du är genom, backa om det behövs så att du kan hänga upp repet igen på samma stolpe. Rid sedan iväg vinkelrätt mot grinden.

Det som domaren tittar på är:

- Hästens aktivitet ska vara lugn, kontinuerlig och utan tvekan.

- Hästen ska visa förtroende för uppgiften och inte visa tecken på osäkerhet eller spändhet.

- Ryttarens agerande ska vara lätt, otvunget, precist och utan att tveka.

- För godkänt betyg krävs att hästen visar förtroende för uppgiften och står stilla i inledande och avslutande halt.

Till sist en serie med Hassle vid ett av hans allra första försök med grinden (Ella kan ju och han är cool, så det gick ju fint!):
 
0 kommentarer