Fifty shades of grey

Har ni tänkt på hur hästarnas nyanser skiftar mellan årstiderna? Nu när vinterpälsen rasar så kommer det fram en varmare och lite rödare ton på de ljusbrunblacka, och jag tycker att de lite mörkare partierna på nosryggen också blir mer framträdande.
Allra häftigast är vissa av de musblacka. När sommarpälsen kommer fram lämnar de en lite gråbrun ton och blir nästan blå. Särskilt Muska med sin korta, täta päls kan bli blåskimrande stålgrå, och jag tycker att det är vackert. Hon har mycket utstrålning i sig själv, och färgen framhäver förstås detta.
 
På bilden ovan syns Muskas dotter Henja Kry (helsyster med Hangvar Kry och Humira Kry), och hon har också lite av den blå tonen, fast inte riktigt lika starkt. Och inte är det lätt att fånga den rättvist på bild...
 
De musblacka som jag har haft har nästan alla haft en lite mörkare musblack färg, vilket blir tydligt på deras brunblacka avkommor, som också ofta är mörkare än snittet (men inte alla). Precis som färg är ärftligt så är säkert nyanser det också, men det kan vara svårt att veta hur det slår igenom. Sen är det förstås inte det viktigaste, och jag uppskattar de ljusbrunblacka lika mycket som de musblacka - de är vackra på olika sätt. I alla sina varianter och nyanser tycker jag att blacka hästar är väldigt vackra, och definitivt inte likadana allihop!
 
 
0 kommentarer