Hur har du det med vaccinationen?

Jag har ju ibland påmint om hur viktigt det är med vaccination av hästar. Men kanske är det på sin plats att påminna även om din egen vaccination. 
 
Du som håller på i stallet har extra goda skäl att se till att uppdatera din stelkrampsvaccination. Stelkrampsbakterier finns i jorden och hästgödsel. Och smittan kommer in i kroppen via sår. Särskilt gillar de sårfickor, där luften inte kommer till. Där bildar bakterien ett gift som via nervbanorna når hjärnan och orsakar kramper. Eftersom det är giftet som ger symtomen hjäper inte antibiotika när sjukdomen väl har brutit ut. 
 
Så var noga med att ha ett fullgott stelkrampsskydd. Fråga på vårdcentralen om du är osäker ifall det är dags. Jag fyllde på mitt skydd för några veckor sedan, då jag plötsligt insåg att det nog gått mer än 20 år sedan senast. Och då var det visst dags, när man fått så många vaccinationer som jag har. För den som är yngre är intervallet kortare. 
 
En glad överraskning var att jag inte blev det minsta stel och öm efteråt. Vaccinet har visst förbättrats, sa sköterskan. Det verkar som hon har rätt. Så lite ont precis efter sticket var allt. Och det är det definitivt värt att slippa stelkramp även om det hade blivit lite värre än så. 
 Tack för fin bild, Åsa Petersson!
0 kommentarer