Ståpäls!

Då och då händer det att man får se en häst som är något alldeles extra. Det hände mig igår. Jag var inte domare, men väl publik på sommarpremieringen på Vretaskolan. Och direkt hon klev in i ridhuset så var allt så självklart.
 
När man får äran att döma en sådan individ så är det så enkelt. Man behöver inte leta efter orden. Plötsligt vet man, om man tvivlat innan, att detta är rastyp, detta är harmoni. Det stämmer hela vägen. Ja, man får ståpäls.
 
Jag tror att det var lika självklart för dagens domare som för mig på läktaren. Nior rakt igenom, en totalsumma på 45 poäng, diplom och förstås dagens bästa svenskfödda häst blev resultatet. Det är bara att gratulera uppfödare och ägare till connemarastoet Holmtebo Independent (båda bilderna ovan) - en sådan uppfödning får man inte varje år, och kanske bara en gång i livet (jag väntar ännu på att någon gång 45 poäng med en egen häst), men det var tydligt att de förstått det och också matchat henne väl. Härligt! Det är bara att gratulera och imponeras!
 
Många andra fina individer av många olika raser visades också. Det var betydligt fler fjordhästar än förra året, och alla höll hög klass. I år verkar det finnas massor av superfina treårsston i rasen, och det är förstås jättekul. Både Furya och Bönan fick diplom igår, med Furya i täten på 43 poäng (bilden nedan). Ios ettåriga dotter Märta (ovan) fick fina 39 poäng, och välutvecklade tvåårsstoet Fjälla 42. Ofelia Frö hade missat treårspremieringen i fjol, men kom igen med lysande resultatet 41 och en nia för traven nu. Till sist visades tre rikitgt fina hingstar i utmärkt skick: Finslands Ringo, Curry och Torps Gusten.
 
Premiär var det för visningsklasser för ungdomar. Här var det systrarna Soleskog (Freja på översta bilden och därefter Idun på två bilder) som tävlade med sitt shetlandssto Almnäs Flora, och gjorde varsin bra visning av henne. Jag blev också glad av att se ett riktigt välförberett nordsvenskt ettårssto i fin kondition. Hon gick inte i topp denna dag, men det lyste om henne ändå (Blondie nedan).
 
Att ta bilder i ridhus blir ju inte optimalt, men jag bjuder ändå på en liten kavalkad över några av alla hästar som visades.  Om du missade denna sommarpremiering så kommer det nya chanser att uppleva detta. Det är alltid intressant, och när man får se en stjärna - ja, då är det extra kul!
 
Knyttes Nilvilja, 40 p, diplom
Stanvis (haflinger)
Nordvsvenskar
Approved by an Angel, 41 p diplom
Kronblads Maya Pot, 43 p, diplom
Stallkatten
Almnäs Flora, 39 p, klass 1
Arol 43 poäng, klass 1 (ardenner)
Ofelia Frö 41 p, klass 1
Bönan 40 poäng, diplom
Fjälla 42 poäng, klass 1
Finslands Ringo
Curry
Torps Gusten
Nordsvenskar
Gimli (nordsvensk)
Klararut 41 p, diplom (nordsvensk)
Fröa, 40 poäng, diplom (nordsvensk) - liten men så vacker!
 
4 kommentarer
IA

Ojojoj så mycket tjusiga hästar. Nordsvenskar är ju också så härliga. Fjordingar har sköna temperament och connemarastoet är ju så vacker. Stallkatten där är ju så himla skön, snacka om att ha hitta rätta gropen. :-)

Tack för att du delar med dig så roligt att se så många vackra hästar. Här var det molnigt i går men inte kom det något regn och idag ser jag bara några små fluffiga moln. Lite regndans kanske skulle vara på plats..

Svar: Tack!Ja, stallkatten var oemotståndlig - trivdes bra det i det småregniga vädret och tänkte inte riskera gå ut i onödan.
Nordsvenskar är fina, och den på sista bilden är riktigt vacker, tycker jag. Lite för liten för att få högsta poäng, jämfört med rasstandard, men snygg!
Helena

IA

Oj så vacker...från öron till svans..Härlig att hoppa med kanske.

Svar: Kan nog funka till det mesta. Förhoppningsvis får hon några fina föl med!
Helena

IA

Och här då....Här upptäcker man då en massa vackra hästar idag..
http://ellenshorselife.blogg.se/2018/july/sista-omgangen.html

Svar: Den såg jag i verkligheten i söndags, och bilderna är från då :-)
Helena

IA

Föl ja..det är ju avel det handlar om här va? Jaha så du såg den hästen..det är förstås hästar hela dagarna för dig förstår jag. :-) Så skönt att höra att det har småregnat. Här verkar allt stå still. Inte en vindpust ensegång..

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin pratar om torkan och vårt klimat och vilken kris det är bland våra bönder. Man undrar ju vad som pågår..var tog regnet vägen? Vissa har floder som påverkar milljoner.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6994975

Svar: Haha, nej det är inte hästar hela dagarna även om det kan verka så i bloggen. De är min fritid och källa till kraft. Och förstås en del ideellt föreningsarbete kring dem. Men just den utställningen var vi på, och hade en lyckad dag. Men jag är glad att Denver är så stabil, för den där hästen var inte så kul att stå bredvid i ridklass....
Helena