Kruxet är, tycker jag, att det inte finns något enkelt rätt svar när det gäller miljö. Vill jag inte att djur ska dö för att jag ska äta dem så är det enkelt. Men vad är rätt för miljöns skull? Naturbete för biologisk mångfald, mjölkkor för det öppna landskapet, inget nötkött alls för klimatpåverkan? Det är därför jag menar att man behöver modellera för att se vad som händer när man varierar olika faktorer. Även om modellerna också är begränsade av bristerna i den information de är baserade på, och de inte ger svar på frågan om mångfald är viktigare än metan, så hjälper de att ge överblick.
Kruxet är, tycker jag, att det inte finns något enkelt rätt svar när det gäller miljö. Vill jag inte att djur ska dö för att jag ska äta dem så är det enkelt. Men vad är rätt för miljöns skull? Naturbete för biologisk mångfald, mjölkkor för det öppna landskapet, inget nötkött alls för klimatpåverkan? Det är därför jag menar att man behöver modellera för att se vad som händer när man varierar olika faktorer. Även om modellerna också är begränsade av bristerna i den information de är baserade på, och de inte ger svar på frågan om mångfald är viktigare än metan, så hjälper de att ge överblick.
Senast jag köpte kött så valde jag köttdjur från betesdrift. Det är ju ett bra val på många sätt. Men jag gick ut från affären och tänkte på köttet från mjölkproduktionen. Utan det köttet blir det inte mjölk till mitt kaffe, yoghurt till min frukost och ost som jag tycker så mycket om. Det köttet har ingen särskild kvalitetsmärkning, är bara nötkött. Valde jag rätt eller fel?
Nu går diskussionen långt från ditt ursprungliga inlägg, men den är viktigt tycker jag, och intressant. De konstiga slutsatserna som får spridning har ju absolut att göra med hur komplex den här frågan är och hur enkla slutsatser de som driver kampanjer gärna vill ha. Och med var de får sin information från. Jag vill ju förstås alltid dra en lans för forskningsbaserad information. Även om jag vet att forskare inte alltid presenterar denna information på bästa sätt, så är det nästan alltid den kvalitetsmässigt bästa informmationen. Men forskning i miljöfrågor går inte att extrapolera över stora geografiska områden. Så det blir ju helfel när Djurens Rätt hämtar information från någon internationell miljö- eller djurrättsorganisation som i bästa fall (jag menar inte att de hittar på rakt ut i luften, men det kan vara väldigt långt från argumentet till någon form av faktakälla) baserat denna information på forskning från USA. Som ligger på andra sidan Atlanten, har en helt annan typ av djurprodukton, en annan struktur på sitt lantbruk etc etc.
Den goda nyheten är att det finns forskningsbaserad information specifikt framtagen för Sverige som tar komplexiteten (ord?) i beaktan men ändå är tillgänglig och praktisk.
Jag ser att det som verkar vara ett SLU-projekt från början har blivit WWFs köttguide, vilket antagligen gynnar spridningen men också kanske gör att den som är skeptisk mot intresseorganisationer är tveksam. Men oavsett vem som publicerar något finns det alltid en grupp som anser att den organisationen är tveksam.
Här är SLU-länken https://www.slu.se/ew-nyheter/nyhetsarkiv/2013/1/kottguiden-verktyg-for-miljosmarta-val-/
Och Köttguiden handlar ju om kött - så frågan om att väja vegetariskt får man ingen hjälp med där.
Jag tycker det är jätteviktigt att försvara lokal livsmedelsproduktion och att det är hopplöst sorgligt att man ignorerar konsekvenserna av de val som görs enskilt och kollektivt (och politiskt).
Men jag är inte övertygad om att vegetariskt är ett problematiskt val ur denna synvinkel. Veganskt, ja, men de flesta vegetarianer är inte veganer. Även statistiken för unga vuxna, där jag tror det är vanligare att vara vegan, visar på att under hälften av de som undviker kött och fisk är veganer, (postar länken separat i fall det skulle bli spammarkering på den)
Mjölkkorna är ju viktiga grovfoderätare, och alla som konsumerar mjölkprodukter bidrar till mjölkkornas framtid.Jag vet att det ju blir kött också från mjölkkorna, men det finns också m¨¨ånga konsumenter som inte är vegetarianer och som kan äta det köttet.
Vad gäller import behöver man också ta med i beräkningen att det importeras mycket till kraftfoder.
Folk som jobbar med modeller för olika produktionsformer borde ha tittat på det här, men jag hinner inte leta litteratur just nu.