Varför ska man ha hjälm?

Varför ska man ha hjälm vid veterinärbesiktning på tävling? Och varför rekommenderas hjälm vid visning av häst på premiering och utställning? Ibland är det krav även där, men oftare en rekommendation.
 
Och när det blir en rekommendation så är det inte så många som följer den. De flesta som tävlar i visningsklass (för där kostar det poäng att inte ha) och några få till. I Smålandsstenar i förra veckan var det jag, den andra tjejen med fjordhäst (Bjrökhems Tara), en ung tjej som visade en ardenner (och fick en Young handler rosett, men hon var inte var med i visningsklassen) och så en visare som sprang åtskilliga rundor innan visningen utan hjälm, men drog på den innan hon gick in. Sedan såg jag inga fler. Kanske var det någon till, men de flesta hade keps eller inget alls på huvudet.
 
Och det är klart; då var det jättevarmt, och det är varmt med hjälm. Fast det var typ lika varmt utan också, kan jag hälsa från stunden på publikplats. Och visst kan man tycka att hästen man leder är snäll och stabil, så det behövs inte.
 
Men varför tumma på säkerheten? Och vad vet du vad som händer i ringen? Någon annan häst är orolig eller kommer lös. Vad händer då?
 
 
Jag skulle bli förvånad om Aska skulle stegra eller sparka. Det är inte hennes grej, inte alls. Men jag fick faktiskt en smäll i hjälmen den dagen. När hon blev sur på en blinning och kastade till med huvudet. Jag flyttade mig samtidigt in i precis fel position. Tack vare hjälmen gjorde det inte ens ont. Och kändes inget sedan. Utan hjälm hade det varit skillnad. Bilden ovan på mig och Aska har Åsa Petersson tagit, och den andra på Aska tog Veronica med min kamera.
 
På veterinärbesiktningen är det enkla svaret att Tävlingsreglementet kräver hjälm. Och ibland kräver arrangörer det också, inte minst vid visning av hingstar. Men de andra gångerna tänker jag att det kan vara bra att visa att man har något att vara rädd om. De unga är modigare än vi äldre, men låt oss visa dem att vi också tycker att det är  bra att vara rädd om sig själv. Och så till sist; kom ihåg lämpliga skor som går att springa med och som passar ihop med häst. Varken sandaler eller ridstövlar är så bra.
 En vecka senare var jag på premieringen i Norra Ljunga, och blev glatt överraskad. Väldigt många hade hjälm på huvudet - de har något att vara rädda om. Här är de som jag fångade på bild, och det fanns faktiskt några till:
 
 
 
 
0 kommentarer