Avla för temperament

Nästan alla egenskaper är ärftliga. Det betyder att det går att påverka nästa generation genom avel, om det finns en variation (inte alla är identiska för egenskapen) och det går att mäta skillnaderna. 
 
Det gäller hästars temperament också. Och så klart försöker vi som föder upp hästar att föda upp hästar med bra temperament, gott lynne och allt vad det står i de olika avelsmålen. 
 
Vi mäter så gott vi kan. Genom bruksprov, prestationer och olika temperamentsbetyg. Det räcker en bit. Även om nästan alltihop påverkas betydligt av miljöfaktorer. Som hur hästen är tränad och vem som tränat den. 
 
Jag tror väldigt många skulle vilja kunna mäta bättre, och säkrare. 
 
Jag tänker att det handlar om att först definiera vad som är ett bra temperament. Det är ju också olika. På en travhäst kanske vinnarskalle är bland det viktigaste. För en hopphäst krävs mod, fokus och motivation, att vara tillräckligt orädd och tillräckligt känslig. Även om det skiljer så går ju båda till stor del att utvärdera genom prestation. Det tar lite tid, och det har sina svagheter, men funkar rätt bra. Avel för högpresterande  travhästar ger ett tydligt avelsframsteg. I varje fall om man mäter rekordtider. 
 
Men hur definierar vi det temperament som gör en bra ridskolehäst. Det kanske är olika för nybörjare och lite mer avancerade ryttare. Även om det finns guldklimpar som fixar allt. Som både tävlar bra och tar hand om nybörjaren. 
 
Eller den vanliga bussiga hobbyhästen. Den mest älskade, snälla och trygga. Säker på skogsturen och alltid beredd att lösa nya uppdrag. Den kommer kanske aldrig till tävlingsbanan, inte i någon gren. Men den kan vara så viktig ändå. Som första häst, eller som en vän i vått och torrt för den som inte vill tävla. 
 
Vi behöver ju föda upp sådana hästar också. Och veta vilka individer som lämnar sådana egenskaper. De är ofta konstigt lågt värderade i pengar, vilket inte gör det lättare att utveckla området. Och de finns sällan med i några resultatlistor. Men jag önskar att man kunde mäta deras fantastiska förmågor. En del ligger i deras utbildning. Men jag är säker på att en del ligger i deras gener också. Som det mesta. 
 
 
0 kommentarer