Har ni haft täcke?

Jag fick flera frågor om hur vi har förberett Aska för riksutställningen förra helgen. Hon var härligt blank och kort i pälsen. Mer än en undrade hur länge hon haft täcke och om hon stått på stall på nätterna.
 
Svaret är att hon har gått ute på bete dygnet runt ändå sedan tidigt i våras. Hon har inte bott en enda natt (eller dag) på stall, hon har inte haft täcke alls, och hon har inte fått något annat foder än bete och mineraler. Hon är badad med helt "vanliga" medel, så inget konstigt där heller, utom att Ella förstås är bra på att gno dem rena.
 
Och så har hon en mamma som har kort, tät och blank päls. Muska blir aldrig så långhårig som Ljosefin och hennes avkommor. De klarar sig bra ändå, för pälsen är tät. Och de sätter vinterpäls lite senare än de andra. Desolett är redan lurvig, och det är Finja med.
 
Det är kul att Aska var blank och fin på riksutställningen. Men om hon hade varit som Desolett så hade det gått det med. Jag är helt säker på att domarna skulle kunna känna igen en bra häst ändå. Jag klipper inte en unghäst för att den ska ställas ut. Jag tänker att den behöver sin päls hela hösten och vintern. Och jag tycker att de är fina i sin päls med. Kanske till och med finare än om de är klippta, tycker jag.
 
Pernilla Hägg tog det fina fotot på Aska och mig (och jag har köpt det av henne - självklart stjäl jag inte bilder). 
 
 
0 kommentarer