Nybäddat

 
I lördags gjorde vi i ordning ligghallen för vintern. Kanske lite tidigare än andra år, men efter rejält med regn och blåst, så kändes det bra att kunna erbjuda hästarna möjligheten att gå in och lägga sig. Det såg ut att bli fortsatt rusk, och sedan ändrades prognosen, men lika bra att få det gjort.
 
Ligghallen tömdes i juni och har sedan stått tom och kunnat torka upp. Ett bra sätt att bli av med eventuella smittämnen. Kan den stå tom och rengjord i flera månader behöver man oftast inte använda desinfektionsmedel.
 
 
Vi passade på att laga småsaker som att vindnätet släppt på några ställen. Och jag kollade rosten, som inte förändrats nästan något sedan vi gjorde i ordning i fjol - skönt. Sedan kånkade jag in 27 balar torv till de knappt 60 kvadratmeterna yta. Jag är lite petig i valet av torv, efter att ett år fått en sort med en massa pinnar i, och dessutom onödigt hög vattenhalt. Den jag fick tag på i år (efter att ha åkt vidare från första affären) var bra, och den blev en fin grund för bädden.
 
 
Sedan rullade vi ut två storbalar vetehalm. Gyllengul och härlig! Halm kommer jag fylla på regelbundet hela säsongen, lite efter behov, men inte oftare än en gång per vecka. Det brukar funka fint och ger en mysig bädd. Mjuk och torr, med bra isolering mot underlaget.
 
 
Så var det bara salt och att fylla på vatten i de elvärmda baljorna kvar att göra - lätt gjort. Jag väntar lite med att sätta på strömmen, men då är allt på plats när det behövs.
 
Efter ett par timmar var allt fixat, och vi släppte in hästarna. Kul med ny hage, tyckte de. Någon gick in och bajsade i den fina halmen, men sedan gick de ut igen. De tyckte att det duger fint att sova ute lite till i varje fall för det mesta, och så sover de ibland i ligghallen, som hade några gropar på morgonen. De kanske känner sig för. Helt OK för mig. Nu kan de välja själva vad de vill. Och så blir det enklare att ha dem nära jämfört med att leta hästar i mörker i stora hagar. Det går fort nu och är redan rätt mörkt när jag är ute på morgonen.
 
2 kommentarer
Anonym

Mina fjordingar äter gärna upp halmbädden. Kan jag göra nåt för att förhindra det? Är rädd att de ska bli allt för runda.

Svar: Mina äter också halm, och det tycker jag är bra. Hästar behöver fri tillgång till grovfoder för att må bra mentalt och i tarmen. Mycket mindre risk för kolik. Jag begränsar hur mycket hösilage de får, och vill helst ha ett hösilage med bra proteinhalt, för då klarar vi näringsbehovet utan för mycket energi. Oftast ger jag inget kraftfoder alls, men lite mineraler. Det finns flera inlägg om detta, sök på foder. Men var inte så rädd för att de äter halm. De flesta hästar blir tjocka av det andra fodret. Om de fått för lite grovfoder händer det att de äter hysteriskt i början, men det brukar lugna sig. Havrehalm är godast så välj någon annan sort om du vill minska aptiten på halm.
Helena

Anna O

Såg just det här, om problem med rost och djur:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=7052361

Svar: Ja, det är ju inte konstigt alls att urinen fräter och är tuff. Men tråkigt att de inte har tagit höjd för det i konstruktionen. Skönt i alla fall att det inte förvärrats nämnvärt hos oss nu!
Helena