Växer fort!

Fölen är snart tre månader (de är födda 18 och 21 maj), och det börjar bli stora och fina. Modiga med - det är både kroppen och knoppen som utvecklas. De upptäcker gärna världen ihop med Dimmalimm, som är en prima buskompis och lekledare. Men om det blir farligt så är det säkrast att stå hos mamma och spana.
 
 
Den här bilden tog jag i söndags, och samma dag passade jag på att uppskatta vikterna med hjälp av ett viktmåttband (använde ponnyskalan). Dimmalimm väger enligt det 250 kg. Både hon och fölen växer så det nästan syns. Och foder går det åt - de behöver massor av bra bete. Brimi är tjock (men det gör inget), och Brusali i bra hull men inte riktigt så fet. Stona är i lagom hull, tycker jag.
 
Och nu vill jag ha era gissningar för de som syns här:
Aska Kry, 4 år och 145 cm i mankhöjd - längst bort och längst till vänster i bild
Brusali Kry, Askas dotter född 21 maj, och står bredvid Aska
Finja Kry, 11 år och 146 cm i mankhöjd - stoet närmast och till höger
Brimi Kry, Finjas dotter som står baklänges och närmast, född 18 maj.
Vad tror du de väger enligt måttbandet? Facit kommer imorgon.
 
3 kommentarer
Carina

Svårt. Men jag gissar att Askja väger 440 kg, Brusali 45 kg, Finja 470 kg och Brimi 50 kg

Svar: Det ÄR svårt, men tack för gissningen. Jag kan väl avslöja redan att för stona är det inte så illa gissat, men precis som många andra (även för andra föl, t.ex. när de ska avmaskas) så underskattar du vad fölen väger - de vikterna hade de ganska kort efter födelsen. Fortsättning följer :-)
Stuteri Kry

Anna O

Jag har noll erfarenhet av att uppskatta vad hästar väger och fjordingarna har ju dessutom en helt annan konstitution än ponnyer och varmblod som jag är van vid. Om runt 450 kg är rätt för stona så är det ju vad många varmblodshästar som är bra mycket högre i mankhöjd väger! Och en new forest med den mankhöjden har jag för mig väger runt 350, eller i alla fall är det vad jag minns att veterinär uppskattat för medicindos. Men jag tänker att i alla fall det mer välgödda fölet nog är närmre 100 kg vid det här laget!

Svar: Kul att du gissar. Helt rätt att de är större i kroppen än de flesta andra av ponnymåty. Jag säger det igen: lätt att underskatta föls vikt. Facit imorgon.
Stuteri Kry

Anna O

Väger Dimmalimm 250 så väger nog det tjockaste fölet 125! Nu står hon ju närmast på bilden så kanske lurar perspektivet att se henne som särskilt stor, men det är ju de begränsade förutsättningar du ger oss för gissandet! Det är en fin bild. Det är roligt när msn får till en naturlig bild där hästarnas fina sida kommer till sin rätt.

Svar: Brimi som är störst av fölen (och fet) väger 190 kg! Svårt att förstå hur fort det går. Många underskattar det. Men även kalvar växer ju i sådan takt. Nu ligger alla svaren ute.
Stuteri Kry