Premieringsetta och rekord

"Premieringsetta och rekord" var årets ledord i julkalendern. Det är det många som har listat ut, och den första gissningen kom redan den 10 december. Den personen hade inte riktigt rätt, men på luciadagen kom Annika Kättström i Norge på det rätta svaret - snabbt jobbat och grattis till en fin trähäst! Annika är min svägerska, om ni undrar över namnet, men hon har inte haft en chans att fuska eller få extra hjälp. Hon är relativt ny fjordhästägare till Humle Unik, så kanske är det detta som inspirerat henne att läsa på. Fast man kan också skriva som Edith Högstedt, som delade av orden på ett annat sätt, som ju också funkar: Premie, ringsetta och rekord.
 
Redan dagen efter första rätta raden, den 14 december, kom nästa rätta rad, och sedan har det förstås rullat på. Imponerande att se hur t.o.m. personer som inte alls är i fjordhästvärlden har lyckats lösa alltihop! Hela den rätta lösningen ser ut så här:
 
Först ut att komma på det var Bengt Torkelsson, som redan den 22/12 hade nästan rätt (men skrev Muska i stället för Malte på 23). Av alla de som fyllt i hela kalendern rätt har vi dragit en vinnare. Det blev "Sia" Beryl Uddin, som vann. Grattis!
 
Sista uppgiften var att kommentera meningen i de rosa rutorna. Redan den 14 december skrev "Sia" Beryl Uddin: Meningen avser Aska Kry, en vacker och härlig representant för sin ras! Och det var ju väl fångat. På självaste julafton kom nästa rim. Det var Marie-Louise Cederblad, som skrev:
Många hästar har och ska visas,
men just nu är det bästa Kry hästen som ska prisas.
Premieringsetta och rekord vare sig det slaska eller braska,
är hon dagens bästa svenskfödda häst, Aska
Alla som hade skickat in kom på att det gällde Aska och det var verkligen inte lätt att välja, men till slut bestämde vi oss för att vinnare i denna del blev Åsa Lundberg, som skrev: Premieringsetta och rekord tror jag syftar på vackra Aska som premierades med 44 poäng i somras. Krys högsta premieringspoäng om jag inte minns fel.
Det är full koll att inse att hon är den som fått högst poäng av alla våra på premiering, både totalt och den enda tian på avelsvärdering. Så stort grattis till Åsa, som så vitt jag vet aldrig ägt en fjordhäst, men som vet en massa om rasen eller är bra på att klura!
 
 
Ja, det var ju Aska som var i fokus på årets kalender, eftersom hon i somras blev dagens bästa svenskfödda häst på sommarpremieringen på Vreta. Rekordet kunde vara på mer än ett sätt, och det fångade ni som tävlade riktigt bra. Dels var det så att hon för tredje gången fick den fina vinnarrosetten från Horses made in Sweden - hon har varit bästa svenskfödda även som ettåring (bilden ovan) och treåring (bilden nedan), vilket jag tror är ett rekord som räcker långt i de flesta sammanhang. Hon oss är hon helt outstanding och ensam om att alls ha vunnit sådana rosetter - och så har hon tre! Så där har hon nytt rekord varje gång hos oss. 
 
 
Hon satte då också personligt poängrekord med 44, och har höjt sig stadigt. Hon fick 42 både som ett- och tvååring, 43 som treåring och nu 44 som fyraåring. Hon satte alltså personbästa, och tangerade rekordet 44, som är det högsta som någon från oss har fått (men det är det alltså några til som har: Dalacin Kry, Djusa Kry, Finja Kry, Humira Kry och Ismo Kry), men alla de andra har fått det på utställning, där det anses något lättare att få högre poäng. Hon fick också sitt livs första tia - på sin härliga skritt. En tia på skritt har även Desolett Kry haft, och på typ har Djusa kry fått tio, men de båda hade det på riksutställning, och Aska som sagt på avelsvärdering. 
 
Att ett fyraårigt sto får 44 poäng och fölet samtidigt 41, är kanske också ett slags rekord. Väldigt bra och väldigt roligt i alla fall.  Bilden ovan visar båda två vid detta tillfälle. Annika fångade även detta snyggt och skrev: Løsning «Premieringsetta och rekord» henviser til Aska Kry som er blitt dagens beste svenskfødte hest 3 ganger (1 år, 3 år, 4 år) = rekord samt riksetta ved Riksutstillingen 2018.
 
Jag hoppas att ni alla har haft kul med kalendern, och vill tacka alla som har varit med. Vi får se om vi kör igen nästa år - det hinner vi fundera på. 
Priserna går till:
Träfjordhäst för det snabbaste rätta svaret på raden: Annika Kättström
Mugg till den som hade tur i dragningen och hade löst hela krysset rätt: Beryl Uddin
Träfjordhäst till bästa svar om raden: Åsa Lundberg
 
Grattis!
 
 
1 kommentar
Beryl Sia Uddin

Tack så glad jag blev, ser fram emot en fin mugg att dricka morgonkaffet ur!
Tack även för en rolig kalender att klura och läsa på för.
Gott Slut och God Fortsättning!

Svar: Grattis igen! Muggen är skickad idag, så förhoppningsvis har du den lagom till det nya året börjar. God fortsättning på helgerna!
Stuteri Kry