Prova nytt

 
Ända sedan Svenska fjordhästföreningen fick det fina priset till Årets ungdomsförening har vi pratat om att vi vill hålla webbkurser. Priset från Svenska hästavelsförbundet gav inspiration och mod att våga satsa. Att ha en kurs online gör det så mycket enklare för fler att vara med. Man sparar tid, pengar och miljö på att slippa resa. Bra för ungdomarna, och bra för alla andra.
 
Drygt ett halvår senare var vi äntligen i skarpt läge. Vi hade bjudit in till kursen "Fölning, normalt och komplikationer" och ungefär 25 var anmälda. Någon fick förhinder, men å andra sidan var det i flera fall mer än en bakom samma dator, så det verkar ha varit nästan 30 deltagare, som kopplade upp sig på Skype via en utsänd länk.
 
Kursen var öppen för alla och dessutom gratis, eftersom vi fått stöd för att satsa nytt. Det var deltagare i alla åldrar - som det ska när det blir som bäst - och det var deltagare med många olika hästraser. Att det bara var en massa fjordhästar på bilderna spelar ju ingen roll när ämnet är allmänt.
 
Vi var nervösa för tekniken, att inte alla skulle få det att fungera.  Men det verkar ha gått strålande, alla anslöt i tid, och det trillade in massor av frågor i chatten. Det är tuffare att föreläsa när man inte ser eller hör nästan något av deltagarna under hela kursen - mycket lättare live! Och inte blev det bättre av att Humle fick för sig att det fanns skäl att muttra. När han blev tyst började Peppe plocka ur diskmaskinen - utmaningar i verkligheten för en amatör utan studio.
 
Men på den enkät som vi skickade ut efteråt verkar det som att alla är väldigt nöjda. Och vi fick många konstruktiva förslag. Så det gav mersmak!
 
Och det blir mera! Kurs nummer två med titeln "Att planera sitt avelsarbete" kommer redan precis en vecka efter den första. Då har vi bjudit in Sanna Soleskog att tala, medan jag var testpilot på nummer ett.
Men sedan behöver vi samla intrycken och se hur vi går vidare. Vi har fått massor med bra förslag på ämnen för fler kurser, så idéer saknas inte. Det finns de som tycker att föreläsningarna, som ju nu bara går i realtid, ska spelas in och delas även efter. Det finns både för- och nackdelar med det. Och det kan behövas mer resurser och teknik om vi ska möta alla önskemål. Det här är trots allt gjort på fritid med enkla medel.
 
Det finns också många som säger sig vara beredda att betala för en kurs som denna, vilket ger hopp om att det kan vara värt och möjligt att gå vidare. Det vanligaste svaret för vad man kan tänka sig för en kurs som denna (1,5 timme inklusive frågor) är ungefär 200 kr. Och det är förstås superroligt att snittet i alla betygsfrågor på enkäten ligger över 90 % av maxbetyg. Så först; en kurs till, och sedan känns det redan självklart att vi är på väg in ett nytt sätt att jobba som komplement till alla andra sätt att mötas i föreningen och hästintresset.
 
De som satt tillsammans verkar i flera fall ha fortsatt prata med varandra om kursinnehållet efteråt. Jag tror att det är det allra trevligaste och mest givande sättet att göra detta på. Kanske något som vi kan utveckla ihop med lokalföreningarna. Ja, det ger många tankar att prova nytt, och det är väl det som är meningen! Tack till er som vågade prova och tack för många och snabba svar på enkäten!
0 kommentarer